Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Etageejendomme: Store muligheder for at spare på energien

Bragt i FFE&M

Der kan både spares energi og penge samtidig med, at boligen forbedres. Det var budskabet på et seminar om energibesparelser i etageejendomme arrangeret af Det Økologiske Råd og Boligselskabernes Landsforening (BL).

Af Paul Metelmann, pressemedarbejder i Det Økologiske Råd

Der er store perspektiver i at spare på energien i etageejendomme, hvor CO2-udslippet er over tre millioner ton omåret ud af et samlet udslip fra Danmarksboliger på 11 millioner ton. Samtidig kan man spare penge og forbedre boligkvaliteten for beboerne. Det var udgangspunktet for seminaret ’Kom godt i gang med energibesparelser i eksisterende etagebyggerier’ den 21. maj, som var arrangeret af Det Økologiske Råd og BL. På seminaret var indlæg fra både FSB og KAB, beboere, andelsboligforeninger m.fl.

Tjente sig hjem på to år

Nu får I dagens bedste fidus: I mange ejendomme sidder der en ventilatoroppe på loftet, som det er en rigtig god ide at se på, fortæller Poul Thrane, tekniker i FSB's teknik- og miljøafdeling. Han fortsætter med et eksempel fra boligafdelingen Blågården, som har 860 boliger:- Vi begyndte at få fugtproblemer, fordi ejendomsmesteren gerne ville spare på el-forbruget. Ventilatorerne var stillet på den laveste hastighed, og det gav fugt. Efter nogle undersøgelser skiftede man de 32 ventilatorer ud i boligafdelingen. Investeringen blev tjent hjem på lidt over to år, hvorefter man sparer for ca. fire hundrede tusinde kroner i el om året. Og fugten er samtidig væk.

Gamle vinduer holder på varmen

Mange vinduer er blevet udskiftet i forbindelse med renoveringer, og de nye vinduer med energiglas har en positiveffekt på energiforbruget. Men Thomas Kampmann fra Center for Bygningsbevaring gør opmærksom på, at nye vinduer ikke altid er den bedste løsning, hverken for energiregnskabet eller for arkitekturen. Blandet andet har de populære vinduer med rammer af aluminium og træ en dårligere energiøkonomisammenlignet med gamle vinduer, der er renoveret og eventuelt har fået tilføjet forsatsruder med energiglas: Når solen skinner, kan vinduer give et energitilskud, hvis vinduet lader mere varme passere end det, der slipper ud igen. Derfor bør man interessere sig for hele vinduets varmetab. Opgørelserne fra fabrikanten viser ofte kun energi effekten af ruderne, men ikke rammerne. Fx er aluminium god som varmeleder og bruges til køling af computere. Skal man måle på energikvaliteten, skaldet være på hele vinduet med rammer. I den sammenhæng er en del af de nye energivinduer dårligere end de gamle med forsatsruder med energiglas. Varmetabeter næsten dobbelt så højt i mange af de nye vinduer, fortæller han. Thomas Kampmann mener samtidig, at man i videst muligt omfang skal lade de gamle ruder blive renoveret og få sat forsatsrude med energiglas i: De gamle ruder vil desuden ofte være bedre til at støjdæmpe end nye ruder med lyddæmpning, fortæller han.

Det bæredygtige fællesvaskeri

Mange etageejendomme har fællesfaciliteter, der også bruger energi fx et fællesvaskeri. I en af KAB's afdelinger på Østerbro har man har lavet et forsøg med vaskemaskiner, der vasker på lavtemperatur. Samtidig blev der installeret nye vaskemaskiner og tørretumblere, der bruger mindre strøm og vand, og som samtidig bruger en speciel slagsvaskepulver, der kan vaske rent ved laveretemperaturer. - Selvom der nu vaskes på lavere temperaturer, er kvaliteten den samme også med hensyn til allergi og bakterier, fortæller Elly Borg fra KAB, leder af projektet. Samtidig faldt el-forbruget med ca. to tredjedele, og desuden var der også store besparelser på vand og sæbe: - Der er opnået besparelser på ca.34.000 om året, men der har også været udgifter til installering af de nye maskiner, siger hun videre. Lidt over seks tusinde kroner kostede det netto pr. år at få et nyt fællesvaskeri, der bruger meget mindre energi, vand og sæbe. I forbindelse med at man alligevel skal have lavet et nyt fællesvaskeri, er det oplagt at bruge de nye teknologier. Også fordi man får nye muligheder som fx reservering via Internettet.

Mere information

Se alle præsentationerne fra seminaret på www.ecocouncil.dk, hvor du også kan hente Det Økologiske Råds katalog til ”21 forslag til fremme af energibesparelser i boliger ”Til foråret udgiver Det Økologiske Råd en guide til energiforbedringer i etageejendomme.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small