Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Miljøministerens indsats gør det ikke alene

Pressemeddelelse

Danmark har med miljøminister Connie Hedegaard igen fået en høj miljøprofil internationalt. Det har nu givet sig udslag i, at det er lykkedes Danmark at blive vært for det globale klimatopmøde i 2009, som forventes at blive afgørende for fortsættelsen af Kyotoaftalen. Connie Hedegaard har bl.a. haft succes med at invitere repræsentanter for nøglelande i klimaforhandlingerne til Grønland for at se, at klimaforandringerne allerede er i gang.

Men en høj profil gør det ikke alene. Det skal følges op i den konkrete politik. Og her har det knebet indtil nu. Derfor opfordrer Det Økologiske Råd og en kreds af danskere via en annonce i Politiken fredag d. 8. juni Connie Hedegaard til at invitere centrale ministre til Grønland for at overbevise dem om, at de må tage klimaforandringerne alvorligt.

Vi foreslår især at invitere finans-, skatte samt energi- og transportministeren. Således har finansminister Thor Petersen tidligere udtalt, at EU's klimapolitik var ”Kejserens nye klæder”, og nu lægger regeringen op til, at de penge, som det koster at afholde det globale topmøde, skal modsvares af nedskæringer på miljøministeriets øvrige arbejde – hvilket Thor Petersen formentlig har en væsentlig andel i. Den grønne indkøbspolitik i det offentlige har i høj grad stået i stampe i de senere år – her kunne finansministeren gøre en indsats.

Skatteminister Kristian Jensen har nølet i årevis med at lave en omlægning af registreringsafgiften på biler, så man fremmer de mindst brændstofforbrugende biler. Der kom så langt om længe en omlægning i april. Men den er alt for begrænset til at få den nødvendige effekt. De store benzinslugere på gule plader bevarer en del af deres afgiftsfordel, og f.eks. hybridbilen Toyota Prius vil fortsat være så dyr, at de færreste vil købe den. Samtidig har skattestoppet betydet en udhuling af de grønne afgifter siden 2001, og den omlægning af skatter fra skat på arbejde til skat på energi og forurening, som blev indledt i 90’erne, er standset.

Energi- og transportminister Flemming Hansen er netop nu ved at give tilladelse til, at to af de store kraftvarmeværker kan begynde at fyre med kul, hvor de hidtil har fyret med gas og biomasse – det vil ikke være noget kønt signal at sende op til klimatopmødet. Regeringens oplæg til energistrategi fra januar var en tynd kop te, og regeringens seneste udslip til energiforlig vil reelt betyde, at den stilstand, der har været på vindmølleudbygningen siden 2003, vil fortsætte i endnu 3-4 år.

Der er med andre ord brug for, at de fine ord om klimapolitik følges op i den konkrete politik.

Christian Ege, formand
Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Christian Ege tlf. 33 18 19 33 / 28 58 06 98

Se den omtalte annonce her.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis