"Gratis" strøm skal bruges til intelligent varmeproduktion

Bragt i El & Energi

Ønskes: Mere strøm fra vindmøller og samme vilkår for varmepumper som for elpatroner

Der har været bragt en række historier i medierne om, at el har været gratis eller lav i perioder i vinteren pga. den store produktion af vindenergi ved kraftige storm. Danmarks eksporterede derfor store mængder strøm til Sverige og Norge og fik lave priser. Det er ikke unormalt om vinteren, at prisen i perioder falder kraftigt. Hovedhistorien i medierne var, at forbrugerne ikke får el så billigt, fordi der ydes tilskud til vindmølleproduceret el.

Men når der er flere forskellige elproducenter, kan man ikke udpege netop én gruppe som vindmøllerne som årsag til overproduktionen. Det er det samlede system, der er afgørende. Desuden kunne man bruge den billige el mere konstruktivt.

Ved siden af vindmøllerne producerer også kraftvarmeværkerne el. Disse værker pålægger varmekunderne hovedudgiften til brændsel, når elprisen er lav, hvilket betyder, at værkerne kun har få incitamenter til at stoppe elproduktionen helt.

Ved at bruge el fra vindmøllerne til at producere fjernvarme, kan elproduktionen imidlertid standses. Det kan ske som nu ved elpatroner, som direkte opvarmer fjernvarmevandet eller ved varmepumper, som ved varmekonvektion udnytter temperaturforskelle i undergrunden eller i havet. Varmepumperne laver 4 kWh varme ud af 1 kWh el og er derfor energimæssigt langt mere effektive. Men de kræver større investeringer, og forudsætter derfor større mængder billig strøm. Ved forrige finanslovsaftale besluttede regeringen at fremme brug af varmepatroner, men ikke af varmepumper. Elselskaberne ønsker ikke varmepumper, fordi der endnu er for lidt overskudsstrøm til, at de er rentable.

Løsningen på "problemet" med billig strøm er derfor ikke at fjerne minimumsprisen til strøm produceret på vindmøller, men at producere mere vindmøllestrøm, så varmepumperne bliver mere økonomiske. Dette forudsætter netop en støtteordning til vindmøller. Den danske støtte til vindmøller er i øvrigt den laveste i hele EU. Regeringen lægger i sit nye energiudspil op til, at vindmøllekapaciteten skal fordobles. Og så er der behov for varmepumper på kraftværkerne.

Det danske CO2 udslip steg med 16 % i 2006, især pga. en kraftig stigning i el eksporten. Det gør det endnu vanskelige at nå Kyoto målene, og det er endnu en grund til at udbygge vindmølleproduktionen og at indføre de samme økonomiske vilkår for varmepumper som for elpatroner.

Johan Nielsen
Energiøkonom
Det Økologiske Råd


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis