Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Klimatruslen kræver handling

 

Pressemeddelelse

Den nye rapport fra FNs klimapanel viser, at forskerne nu er så sikre som de kan blive på, at klimaforandringerne i hovedsagen er menneskeskabt, og at det er på høje tid at handle. Det er faktisk allerede for sent at forhindre alvorlige klimaforandringer, men hvis vi udskyder handling yderligere, bliver det langt værre. Vi har spildt mange år på diskussion med klimaskeptikere, samtidig med at politikerne har været bange for at hæmme den økonomiske vækst og konkurrenceevnen. Men i dag står det heldigvis klart, at en mere bæredygtig udvikling med satsning på energibesparelser og vedvarende energi samtidig skaber kolossale potentialer for beskæftigelse og eksport.

EU står som den eneste realistiske magt, der kan tage tèten på globalt plan. Det kan gøres ved at binde sig til mindst 30% reduktion af drivhusgasser inden 2020 – her på forårstopmødet d. 7.-8. marts. Her må Danmark slutte op bag de lande – Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Sverige, som allerede støtter dette. Nu må det være slut med at vente på Bush-administrationen. Resten af verden må gå videre, og så må de mange stater og byer i USA, som støtter klimasagen, være med – indtil USA som sådan kan være med fra 2009, når Bush er ude af Det Hvide Hus. Naturligvis kan EU ikke handle alene. Men i dag er der f.eks. langt bedre muligheder for konstruktive forhandlinger med Kina og andre store ulande end med Bush-administrationen.

Det er glædeligt, at miljøminister Connie Hedegaard i sine udtalelser så klart støtter, at der skal handles. Det er også korrekt, når hun slår på, at vi alle har et personligt ansvar. Desværre er hun mindre klar i mælet, når det gælder det politiske ansvar. I dag modvirker markedspriserne ofte det personlige ansvar. Det kunne ændres, hvis vi i praksis gennemførte det ”forureneren-betaler” princip, som alle i teorien bekender sig til. Det indebærer bl.a. en ændring af skattepolitikken. Grønne afgifter er et effektivt middel til at ændre vores adfærd i mere miljøvenlig retning. Brugen af dette virkemiddel blev sat i stå ved regeringsskiftet i 2001, og under valgkampen i 2001 lykkedes det at få udbredt en opfattelse af, at grønne afgifter blot var skattestigninger i forklædning. Men brugt rigtigt er der tale om skatteomlægninger, hvor indkomstskatten reduceres i samme takt som grønne afgifter øges. Alene salget af 4-hjulstrækkere på gule plader, terrassevarmere og helårs udendørs spabade viser, at det nuværende afgiftssystem ikke virker tilstrækkeligt. Regeringen har nu i 5 år smølet med at få omlagt bilafgifterne, så de fremmer mindre brændstofforbrugende biler – og man er stadig ikke kommet ud af stedet. Nogle få kommuner som den tidligere Stenløse kommune (nu del af Egedal) har vist vejen ved at stille krav om lavenergibyggeri på kommunale udstykninger. Men regeringen må også på banen og stimulere, at den slags breder sig.

”Vi har alle et personligt ansvar for at gøre noget ved klimatruslen. Men politikerne har et særligt ansvar for at indrette skattepolitikken m.v., så den fremmer dette”, udtaler Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd.

Christian Ege, formand, Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger:
Christian Ege 33 18 19 33/28 58 06 98


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small