Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

EU svigter klimaet


Pressemeddelelse

EU-kommissionen har vedtaget en bindende målsætning om 20 % reduktion af EU’s udledning af klimagasser i 2020 i forhold til 1990. Det er mildt sagt skuffende og er udtryk for industrikommissær Günther Verheugens sejr over miljøkommissær Dimas og energikommissær Piebalcs.

EU har gennem 10 år vedtaget og forsvaret synspunktet om, at den globale opvarmning skal holdes på maksimalt 2 grader Celsius, hvorefter den skal falde igen. Denne målsætning kan ifølge alle eksperter ikke nås med en så beskeden reduktion i EU som 20 %. Dagens beslutning i Kommissionen ligger desværre i tråd med den danske regerings holdning.

En række lande som Sverige, England, Frankrig, Italien og Tyskland har løbende foreslået, at EU-reduktionen blev fastsat til 30 %. Men Danmark har ikke støttet dette, på trods af, at den danske energisektor og øvrige energiteknologi-sektor vil have klare fordele af ambitiøse fælles reduktionsmål for EU. Den manglende danske støtte sætter spørgsmålstegn ved, om statsminister Anders Fogh Rasmussen egentlig mente det alvorligt, da han i efteråret 2006 gentagne gange proklamerede, at det nu var regeringens ambition, at Danmark skulle frigøre sig fra brug af fossile brændsler. Vi mangler endnu at se statsministeren sætte handling bag de fine ord. Det nytter ikke at spille ”fedtspil”, når EU’s klimaindsats er på spil. Men det kan heldigvis nås endnu. Danmark kan nå at støtte en reduktion på mindst 30%, inden statslederne skla tage stilling til Kommissionens forslag.

For at pynte lidt på den skuffende beslutning har Kommissionen vedtaget, at hvis de andre parter med reduktionsforpligtelser under Kyoto-protokollen ville være med på en reduktion på 30 % i 2020, så støtter EU gerne dette. ”Denne vedtagelse udstiller blot Kommissionens mangel på klimaambitioner og er i realiteten et knæfald for USA”, udtaler Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd. Man dækker sig ind bag lande som Japan, Canada og Rusland, som aldrig har været drivende i de internationale klimaforhandlinger, og som heller ikke har samme styrke eller økonomiske muligheder som EU til at være frontløber for klimasagen.

Kommissionen har endvidere vedtaget et mål på 20 % for EU’s andel af energien fra vedvarende energikilder. Dette mål er bindende – hvad vi værdsætter – men der mangler specifikke krav til de enkelte sektorer.

Det er således generelt en skuffelsens dag for klimaet. Men nu er der behov for, at Ministerrådet og EU-parlamentet træder i karakter, så EU fortsat kan sikre et brugbart resultat i de internationale klimaforhandlinger om tiden efter 2012. Og her må den danske regering også melde sig under fanerne og kæmpe for en mindst 30% reduktion i de rige lande - som er nødvendig for at vi globalt set kan leve op til kravet om maksimalt 2 graders stigning i den globale opvarmning.

Med venlig hilsen

Christian Ege, formand, Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger:
Søren Dyck-Madsen, 33 18 19 39/30 89 60 80 eller Christian Ege 33 18 19 33/28 58 06 98


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small