Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Frihandelsaftale med USA: Vi har ikke behov for en særdomstol for udenlandske virksomheder

EU forhandler i øjeblikket om en handels- og investeringsaftale med USA (TTIP), hvor det planlægges at inkludere en investorbeskyttelsesordning (ISDS), som giver udenlandske virksomheder mulighed for at udfordre EU-landenes love og regler, der går imod deres interesser. Det er problematisk bl.a. fordi en sådan ordning udgør en trussel mod miljø og sundhed.

Pressemeddelelse:

Frihandelsaftale med USA: Vi har ikke behov for en særdomstol for udenlandske virksomheder

EU forhandler i øjeblikket om en handels- og investeringsaftale med USA (TTIP), hvor det planlægges at inkludere en investorbeskyttelsesordning (ISDS), som giver udenlandske virksomheder mulighed for at udfordre EU-landenes love og regler, der går imod deres interesser. Det er problematisk bl.a. fordi en sådan ordning udgør en trussel mod miljø og sundhed. Det Økologiske Råd anbefaler at ISDS fjernes fra TTIP.

En frihandelsaftale mellem EU og USA, som vil gøre det nemmere at investere i og handle med USA, er som udgangspunkt et fornuftigt tiltag imellem vores regioner. Der er dog flere bekymrende elementer, herunder planlægges det at inkludere en investorbeskyttelsesordning (ISDS), der giver udenlandske virksomheder mulighed for at sagsøge EU-landene, hvis de føler at disses love og regler går imod deres interesser. En sådan aftale vil bl.a. udgøre en trussel mod miljø og sundhed.

ISDS undergraver miljølovgivningen
Investorbeskyttelsesordningen, som også er kendt som investor-stat tvistbilæggelse (ISDS), bliver nemlig i andre investeringsaftaler brugt af virksomheder til at sagsøge stater ved en international voldgiftsret. Erfaring fra andre aftaler viser, at det bl.a. bliver misbrugt til at udfordre velbegrundet lovgivning inden for bl.a. miljø og sundhed.
”En investorbeskyttelsesordning kan bruges til at undergrave miljølovgivningen. F.eks. anlagde Vattenfall i 2009 en sag mod den tyske regering, fordi der i et vandkvalitetskrav fra Hamborgs Miljø Agentur blev sat højere krav til kvaliteten af vandet. Det gjorde ifølge Vattenfall deres nye kulkraftværk ved Elben ”urentabelt”, og derfor sagsøgte Vattenfall den tyske stat for 1,4 mia. euro. Sagen blev afsluttet i 2011, hvor den tyske stat indvilligede i at sænke miljøkravene. Det er en uacceptabel fremgangsmåde, og der findes desværre mange andre lignende eksempler,” siger Christian Ege fra Det Økologiske Råd.

Ordningen kan ikke reformeres
EU siger, at man vil reformere ordningen, så den ikke længere udgør et problem for fornuftig lovgivning i offentlighedens interesse, men ISDS kan imidlertid ikke reformeres i en sådan grad, at den ikke truer vores klima- og miljøpolitik. Ordningen er skævvredet og designet til at tilgodese magtfulde virksomheders interesser. EU og USA har velfungerende juridiske systemer og har derfor ikke behov for en særdomstol til at vurdere, om demokratiske love og regler er legitime. Ved at forsøge at reformere ISDS i en handels- og investeringsaftale med USA, risikerer vi at legitimere den næst-værste løsning. Vi kan meget vel ende med en ISDS-mekanisme med nogen kosmetiske ændringer, der stadig kan misbruges til at fjerne eller udvande nødvendig lovgivning.

For mere information

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, tlf. 28 58 06 98.
Tobias Sørensen, repræsentant for Det Økologiske Råd i TTIP-netværket, tlf. 22 88 62 18.

Det Økologiske Råd har netop udgivet et positionspapir omkring ISDS, hvor du kan læse meget mere frihandelsaftalen imellem EU og USA, samt rådets bekymringer omkring ordningen.  pdf Download positionspapir om ISDS >> (931 KB)

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

 

Offentligt møde om landbrug:
Vil vores fosfor slippe op?
Tid: ons.18. april, kl. 15-17.30.
Sted: Hos dagbladet Information, St. Kongensgade 40C, København K
Program og tilmelding offentliggøres senere

Generalforsamling
i Det Økologiske Råd

Tid: ons.18. april, kl. 18-20. 
Sted: Hos dagbladet Information, St. Kongensgade 40C, København K
Dagsorden offentliggøres senere

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small