Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Naturen og befolkningen vandt

EU Parlamentets Miljøudvalg stemte i går for et nyt 'National Emission Ceilings Direktiv', der begrænser den grænseoverskridende luftforurening. Direktivet er med til at beskytte naturen og befolkningen frem for at favorisere landbrugets snævre økonomiske interesser.

PRESSEMEDDELELSE:

EU: Naturen og befolkningen vandt

Europaparlamentets Miljøudvalg besluttede i går eftermiddags at beskytte naturen og befolkningen frem for at favoriserer landbrugets snævre økonomiske interesser. Det skete da et kvalificeret flertal i Parlamentets Miljøudvalg stemte for et nyt National Emission Ceilings Direktiv, der begrænser den grænseoverskridende luftforurening. Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening jubler.

Ifølge Kommissionens dør der hvert år ca. 400.000 europæere for tidligt grundet luftforureningen, mens mange millioner bliver alvorligt syge. De tilknyttede samfundsøkonomiske omkostninger er ca. 3.750 mia. kr årligt. Til sammenligning er Danmarks samlede BNP ca. 1.800 mia. kr årligt. Herhjemme dør der ca. 3.000 danskere hvert år grundet luftforurening, mens titusinder bliver alvorligt syge. Luftforureningen koster ifølge den seneste opgørelse det danske samfund 25-30 mia. kr årligt.

Luftforurening er pr. definition grænseoverskridende forurening. I de fleste EU-lande (incl. Danmark) kommer 70-80 % af luftforureningen fra udlandet. Derfor er det uhyre vigtigt med en international aftale for at få nedbragt grænseoverskridende luftforurening. National Emission Ceilings Direktivet (NECD) er netop den EU’s aftale, der nedbringer grænseoverskridende luftforurening i EU. Derfor er det uhyre vigtigt med et stramt NECD, hvis luftforureningen skal reduceres, og det var netop hvad Parlamentets Miljøudvalg bekræftede i går ved at stemme for et direktiv, der var strammere end Kommissionens udkast. Det tidligere NECD, der udløb i 2010, har været et af EU’s bedste værktøjer til at nedbringe den stærkt sundhedsskadelige luftforurening og har sparet millioner liv i EU.

I Danmark er de største kilder til luftforurening landbrugets ammoniakforurening og partikelforurening fra brændefyring. NECD regulerer ammoniak- og partikeludledningen (samt andre typer forurening) og nedbringer frem for alt den grænseoverskridende forurening. Derved reduceres forureningen både i Danmark og resten af EU. Ifølge Kommissionen vil gevinsterne ved at reducere luftforureningen være ca. 10 gange større end renseomkostningerne. I Danmark er det for eksempel 5-10 gange billigere at reducere ammoniakforureningen via rensning end at betale helbredsskaderne fra landbrugets forurening.

”Jeg er stolt over, at medlemmerne af Europaparlamentets Miljøudvalg besluttede at beskytte naturen og befolkningens helbred frem for landbrugets snævre økonomiske interesser.” siger en tilfreds Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd.

Fremadrettet står miljø- og sundhedsorganisationerne dog overfor en hård kamp frem mod afstemningen i Europarlamentet til efteråret. Særlig de ressourcestærke landbrugsorganisationer vil bruge tiden på at få deres mange lobbyister til at påvirke medlemmerne af Europaparlamentet til at udvande direktivet til skade for befolkningens sundhed, naturen og økonomien i EU.

”Det bliver en hård kamp frem mod afstemningen i Parlamentet. De rige landbrugsorganisationer har 1.000 gange flere penge og lobbyister end miljø- og sundhedsorganisationerne. Men vi er klar til at tage kampen op.” siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd.

Yderligere oplysninger:
Seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, Kåre Press-Kristensen, tlf. 22 81 10 27

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small