Arrow
Arrow
Sig nej til mikroplast
Slider

Valg i USA: Nu må EU og Danmark ud af hængekøjen

Kommentar: Med Donald Trump har USA fået en præsident, som fornægter, at vi har et klimaproblem, og som vil genrejse USA's kulindustri. Det er en mavepuster til alle, som arbejder for at sikre en bæredygtig udvikling, så også vores børnebørn kan vokse op uden frygt for klimaforandringerne.

Valget af Trump stiller kolossale krav til resten af verden om at stå sammen om en ansvarlig klimapolitik – sammen med de ansvarlige kræfter, som stadig findes bl.a. i delstater og storbyer i USA.

Vi har haft situationen før, hvor USA modarbejdede en global klimaaftale. Dengang gik EU i spidsen og søgte at alliere sig med de mest progressive udviklingslande for at presse udviklingen fremad globalt. Men de seneste år har EU overladt til USA og Kina at tage føringen. Og siden regeringsskiftet har også Danmark opgivet sin progressive rolle i førerfeltet og ladet andre trække læsset. Regeringen virker mere optaget af, at EU's klimamål ikke må medføre investeringer, som på kort sigt kan koste i dansk erhvervsliv, selv om de gavner på sigt. Regeringen virker også mere optaget af at finde smuthuller i EU-kravene, end af at medvirke til at løse de globale klimaudfordringer.

Nu må EU og Danmark erkende situationens alvor. Nu er der kun EU til at alliere sig med Kina og andre lande, som fortsat vil kæmpe imod klimaforandringer. Nu gælder det om at sikre processen efter Paris-aftalen fra sidste år, også med et modvilligt USA.

Et flertal i det danske Folketing, bestående af partierne i ”rød blok” plus de konservative erklærer at de står fast på det danske mål om 40% reduktion af de danske klimagasudslip i 2020 og energiforliget fra 2012. Nu må dette flertal manifestere sig. Danmarks plads som et land, der viser et eksempel for andre lande, skal genskabes, og Danmark skal presse på for at EU indtager en førerrolle i virkeliggørelsen af Paris-aftalen.

Christian Ege, sekretariatsleder hos Det Økologiske Råd

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

Konference: 2020 global sulphur challenge
Afholdt d. 21. marts, Hotel Hilton, København

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis