Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Kropspleje og rengøring – Dit valg for sundhed og miljø

Pressemeddelelse

En pjece om, hvordan vi undgår uønsket kemi i vores hverdag

Vi tænker måske ikke lige over det, når vi børster tænder, vasker gulv eller sætter håret! Både tandpasta, sæbe og hårspray kan indeholde problematiske kemiske stoffer. Vi kender til ord som phtalater og parabener, men vi er usikre på, hvordan vi undgår dem og finder vej i junglen af forskellige produkter og de kemikalier, de indeholder.

Det prøver Det Økologiske Råd nu i samarbejde med Coop, FDB og Matas at rette op på. Vi udsender således en pjece i 170.000 eksemplarer, som forbrugerne fra ultimo maj kan finde i over 1000 butikker – blandt andet Matas, Kvickly, Fakta, Irma, SuperBrugsen og DagligBrugsen.

Gode råd om miljømærker og problematiske stoffer

Pjecen giver nogle generelle gode råd om, hvordan vi som forbrugere i højere grad kan vælge produkter med omtanke for os selv og miljøet. Det kan eksempelvis være ved at gå efter miljømærker såsom Svanen eller Blomsten.

Samtidig har pjecen en liste med de mest almindelige problematiske stoffer i kropsplejeprodukter og rengøringsmidler. Listen fokuserer på 5 områder: stoffer der er allergifremkaldende, kræftfremkaldende, kan forstyrre hormonsystemet, kan ophobes i mennesker og stoffer der kan skade miljøet. Med listen i hånden har vi som forbrugere mulighed for at kigge vores kropspleje- og rengøringsprodukter efter i sømmene. Er der noget på hylden derhjemme, som indeholder uønsket kemi?

I butikkerne fra den 1. juni

Pjecen er at finde i butikkerne umiddelbart før d. 1. juni, den dag hvor EU’s nye kemikalielovgivning REACH træder i kraft.

Med lanceringsdatoen den 1. juni ønsker vi i Det Økologiske Råd også at gøre opmærksom på den nye kemikalielovgivning, der på flere områder er en forbedring i forhold til de eksisterende regler. Bl.a. bygger den på princippet om ’No data – no marked’, der betyder, at industrien nu skal fremlægge data for et stof, før det må markedsføres. Desuden skal de farligste stoffer godkendes, før de må bruges – og man skal søge at erstatte dem med mindre farlige stoffer. Men! Regler for sundhedseffekter af kemikalier i kosmetik er ikke omfattet af den nye lovgivning, men derimod af det særlige kosmetikdirektiv, der har mindre strikse regler. Der er behov for, at lovgivningen her snarest kommer på højde med reglerne i REACH.

Pia Lund Nielsen og Christian Ege, Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger:
Pia Lund Nielsen 33 18 19 35 eller
Christian Ege 33 18 19 33 / 28 58 06 98

Pjecen kan hentes her.
Listen over problematiske stoffer ordnet alfabetisk samt en liste med 26 allergifremkaldende parfumestoffer findes her.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis