Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Forstyr ikke hormonerne!

De hormonforstyrrende stoffer som kvinder ”giver” til deres fostre får i stigende grad skyld for nedsat fertilitet og måske også livsstilssygdomme

Hvor stort er dit daglige indtag af ftalater, bisphenol A, parabener og fluorerede stoffer? Vi udsættes dagligt for en cocktail af hormonforstyrrende stoffer fra både mad og produkter vi omgiver os med. Vi kender ikke til fulde effekterne heraf og nye stoffer og stofkombinationer dukker løbende op.

Hormonforstyrrende stoffer er under stærk mistanke for at være medvirkende til den dalende fertilitet. Fyrre procent af unge danske mænd har i dag forringet sædkvalitet, og den nyeste forskning viser, at forringelserne sandsynligvis indtræffer allerede i fostertilværelsen og de allerførste måneder efter fødslen. Det er altså i høj grad kvindeliv, som afgør mænds sædkvalitet, idet kvinder giver ophobede og nye indtagne farlige stoffer videre til barnet.

Fluorerede stoffer er en stofgruppe som i stigende grad er i vækst. De besidder helt usædvanlige egenskaber, som gør dem velegnede i et utal af produkter. Bl.a. bliver de brugt som imprægneringsmidler – også i indpakninger til danskernes fødevarer, som nye undersøgelser fra KU –LIFE og DTU FOOD har vist.

Forskere ved, at fluorerede stoffer påvirker kvinders evne til at få børn og at indholdet også påvirker mænds sædkvalitet. De er ligeledes under mistanke for at forstyrre stofskiftet med fedme og et øget kolosterol-tal til følge.

Det nye nummer af Global Økologi har fokus på hormonforstyrrende stoffer, herunder ny forskning og regulering af stofferne. Skal sikring af miljø og sundhed fortsat afvente langsommelige risikovurderinger? Eller er tiden moden til at være mere for forkant og lade tvivlen komme miljøet og sundheden til gode ved at erstatte de problematiske stoffer med mindre farlige?

Bladet kan ses på www.ecocouncil.dk under Global Økologi

 

Kontaktinformation:

Redaktør Global Økologi

Tina Læbel

30257932

 

Sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

Christian Ege

33181933 / 28580698


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small