Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Pressemeddelelse:Det Økologiske Råd, RUC og DTU i samarbejde om kemikaliepolitik i EU

En 3-årig bevilling fra Velux-fondene har muliggjort et omfattende samarbejde mellem Det Økologiske Råd, Roskilde Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.

En 3-årig bevilling fra Velux-fondene har muliggjort et omfattende samarbejde mellem Det Økologiske Råd, Roskilde Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Samarbejdet har til formål at forbedre vores vidensgrundlag indenfor lovgivning om farlige kemikalier samt at samarbejde med progressive kræfter i Danmark og det øvrige EU om at få skærpet EU's kemikalielovgivning. Dette samarbejde inkluderer både NGO’er, nationale myndigheder og virksomheder, som kan se en interesse i at være på forkant og fremstille produkter uden farlig kemi. Vi vil fokusere på tre kerneområder: hormonforstyrrende stoffer, samvirkende effekter af flere kemikalier (ofte refereret til som cocktaileffekt) samt nanomaterialer.

Farlige kemikalier er blevet kaldt for verdens farligste miljøproblemer, kun overgået af klimaforandringerne.
Allergi er blevet en folkesygdom, og en del af det skyldes kemikalier, som f.eks. parfumestoffer. Vi ved, at mænds sædkvalitet er blevet kraftigt forringet igennem et par årtier (selv om den seneste undersøgelse peger på, at udviklingen er stagneret siden 1996). Vi ved, at piger kommer tidligere i puberteten og at visse typer af fosterskader i stigende grad rammer drengebørn. Og vi ved, at industrikemikalier, som udledes i miljøet, medfører tilsvarende skader på dyr, som snegle, fisk og krokodiller. Desværre mangler vi stadig det fældende bevis for, hvilke stoffer der medfører hvilke skader på mennesker. Men kemikaliepolitik drejer sig i høj grad om at handle, også selv om vi mangler dette fældende bevis.

Frem til vedtagelsen af EU's store kemikaliereform, REACH, i 2006, var der i høj grad fokus på kemikaliepolitik. Efterfølgende har interessen været aftagende i medier og i offentligheden generelt. I Det Økologiske Råd har vi søgt at opretholde vores kemi-arbejde, i samarbejde med kolleger i de øvrige EU-lande. Men det har været svært at finde finansiering til arbejdet. ”Vi er utrolig glade for, at Velux-fondene nu støtter vores kemikaliearbejde. Nu kan vi intensivere vores deltagelse i det europæiske NGO-samarbejde”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd. Og tidspunktet er vigtigt, idet REACH skal revideres og udbygges i 2012-13. Der skal bl.a. tages stilling til, om der skal være krav om at erstatte hormonforstyrrende stoffer med mindre farlige stoffer – på linie med det krav, der allerede er til f.eks. kræftfremkaldende stoffer.

Vi vil desuden udarbejde undervisningsmateriale til gymnasietrinnet og tilrettelægge aktiviteter for gymnasieklasser, der vil arbejde med kemikaliepolitik – og f.eks. se dette, som et eksempel på hvordan EU arbejder, og hvordan Danmark og andre lande søger indflydelse i EU.

Lone Mikkelsen, kemikaliemedarbejder, Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd
Steffen Foss Hansen, phd, DTU
Kristian Syberg Syberg, phd, RUC

Yderligere oplysninger: Christian Ege, 33181933 / 28580698 eller Lone Mikkelsen 33181934

Uddybning
: Projektet vil blive udført primært af en fuldtidsansat kemikaliemedarbejder i Det Økologiske Råd, en forsker (post.doc.) på DTU-Miljø, samt en forsker (ny phd-studerende under vejledning af fast forskerpersonale) på RUC, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring. Der vil være en følgegruppe, hvor der udover de 3 projektudførende vil repræsentanter for European Environment Bureau i Bruxelles og Chem-sec i Sverige.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small