"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eyes

http://www.ecocouncil.dk/global-okologi
Nyt nummer:
Global Økologi 1/2017
Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Pressemeddelelse: Miljøministeriets nye informationskampagne ”Kandidatlisten – dit ansvar at informere” er et godt initiativ

God idé at Miljøministeriet laver informationskampagne om farlige kemiske stoffer. Men der skal mange flere stoffer på EU's liste

I dag skyder Miljøministeriet en ny informationskampagne i gang, der skal opfordre virksomheder til at leve op til deres forpligtelse om at informere kunder om der findes problematiske stoffer i deres produkter.  Kampagnen er rettet mod leverandører og importører af forbrugerprodukter.

EU’s kemikalielovgivning REACH giver forbrugerne ret til at vide om et produkt indeholder kemiske stoffer der står på den såkaldte kandidatliste over særligt farlige stoffer – ”substances of very high concern” (SVHC). Det Økologiske Råd hilser den nye informationskampagne velkommen.

Vi er glade for at miljøminister Ida Auken tager fat om denne problematik. Forbrugerne skal vide at de har ret til information om indhold af farlige kemikalier i produkter, og virksomhederne skal vide at de har pligt til at oplyse herom, hvis de bliver spurgt. Øget viden om indholdet af disse kemikalier kan være med til at presse producenter til at udskifte dem med alternative stoffer” udtaler Eline Aggerholm Kristensen, kemikaliemedarbejder i Det Økologiske Råd.

I dag optræder 53 stoffer på listen, fordi de anses for enten at kunne fremkalde kræft, skadeforplantningen eller miljøet. 53 stoffer er meget få i forhold til hvor mange stoffer, som egentlig er så farlige, at de burde stå der. EU kommissionen har forpligtet sig til at listen inden udgangen af 2012 skal indeholde 136 stoffer, og har således et års tid til at få de resterende 83 stoffer på listen.  Det er de enkelte medlemslande, som skal foreslå stoffer til optagelse på listen. Danmark kan således også gøre en indsats for at speede processen op. Danmark var meget længe om at komme i gang med at foreslå stoffer. Men nu har Danmark foreslået 4 blødgørere, såkaldte ftalater, til optagelse på listen.

Processen for optagelse af stoffer på listen har indtil videre været meget langsommelig. Der er derfor behov for en kraftig tempoforøgelse for at nå målet. Det er dog ikke umuligt at nå, og den svenske NGO ’ChemSec’ har vist vejen med deres liste kaldet SIN 2.0. De har brugt REACH’s egne betingelser for at optage et stof på SVCH-listen, og fundet 378 stoffer der opfylder kravene, og således bør optages på kandidatlisten.

Desuden har den europæiske fagbevægelses sammenslutning European Trade Union Confederation (ETUC) lavet en prioriteringsliste for SVHC, der indeholder 334 stoffer eller stofgrupper.

Der er mange hjælpemidler til rådighed for EU Kommissionen og medlemslandene. Derfor kan tempoet godt sættes op, så målet nås om at få 136 stoffer på kandidatlisten inden udgangen af 2012” udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

 

Eline Aggerholm Kristensen, kemikaliemedarbejder og Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

 

Yderligere oplysninger: Christian Ege tlf. 33181933 / 28580698


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Debatarrangement om europæisk energipolitik
Tid: 28. sep. 2017, kl 13-15
Sted: Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg
Læs mere 
Tilmeld dig her

Shipping’s fair share
Tid: 22. nov 2017, kl 9.00-16.30
Sted: Clarion Hotel , CPH
Læs mere her

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2017, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

G 01 17