Du har ret til viden om farlig kemi

Europas forbrugere har fået en helt ny ret til viden om de mest skadelige kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Det sikrer REACH, Europas nye kemikalielov, som forpligter producenter og forhandlere til at give gratis information til forbrugerne, når der bliver spurgt.

Pressemeddelelse 21.12.2009

Europas forbrugere har fået en helt ny ret til viden om de mest skadelige kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Det sikrer REACH, Europas nye kemikalielov, som forpligter producenter og forhandlere til at give gratis information til forbrugerne, når der bliver spurgt.

- Retten til viden hjælper forbrugerne med at foretage velinformerede valg om, hvad de køber, og hvordan det skal anvendes, siger Susanne Bruun Jakobsen, kemikaliemedarbejder i Det Økologiske Råd.

Læs mere i den nye folder Farlig kemi i forbrugerprodukter? Du har ret til viden! Folderen er udarbejdet i det internationale projekt Chemicals Health Monitor, og udgives i Danmark i et samarbejde mellem Det Økologiske Råd og Forbrugerrådet.

Folderen forklarer hvordan forbrugeren kan anvende den nye ret til viden. Den indeholder modeltekst til et brev, der kan gives eller sendes til producent eller forhandler for at få oplysninger om, hvorvidt et produkt indeholder skadelige kemikalier. Med denne folder i hånden skulle det ikke tage forbrugeren mere end 5 minutter at gøre brevet klar. Svaret skal ifølge loven gives inden 45 dage.

- Folderen giver gode eksempler på særligt farlige kemikalier, der typisk findes i forskellige forbrugerprodukter. Ved at spørge til produkternes indhold viser man producenten og forhandleren, at forbrugerne foretrækker at købe ufarlige produkter. Det er et vigtigt signal at sende, siger Claus Jørgensen, miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet

Kemikaliereformen REACH har introduceret et godkendelses- og begrænsningssystem, som især tager sig af de mest skadelige kemiske stoffer.

- Men processen kører langsomt, hvilket fortsat giver producenter mulighed for at anvende skadelige kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Stoffer der kan give kroniske lidelser som f.eks. kræft, allergi eller skader på forplantningssystemet, siger Susanne Bruun Jakobsen.

Retten til viden tager udgangspunkt i den såkaldte kandidat-liste, en liste over stoffer der kan have alvorlige og ofte irrevasible effekter på miljø og sundhed. Disse stoffer er desværre ikke forbudt og på nuværende tidspunkt indeholder denne liste 30 kemiske stoffer, heriblandt flere phthalater.

- Men der er langt flere farlige stoffer. En række europæiske miljøorganisationer presser derfor på for at få listen længere, så forbrugerne samtidig får ret til information om flere stoffer, siger Claus Jørgensen.

 

Folder og modeltekst til brev kan downloades fra Det Økologiske Råd hjemmeside http://www.ecocouncil.dk/arkiv/2009/ret_til_viden.html og fra Forbrugerrådets hjemmeside: www.fbr.dk.

For yderligere information

  • Susanne Bruun Jakobsen, Det Økologiske Råd, info@ecocouncil.dk, tlf.: 33 15 09 77
  • Claus Jørgensen, Forbrugerrådet, cj@fbr.dk, tlf.: 77 41 77 22


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Ons d. 26. april 2017 kl. 14.30 - 17.30
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169
Program >>
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd

Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00

 

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis