Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Igen – strammere regulering af medicinsk udstyr nødvendig!


Det Økologiske Råd anbefaler at medicinsk udstyr omfattes af en strengere regulering svarende til den, som lægemidler er underlagt

Endnu et eksempel på dårlig regulering af medicinsk udstyr er dukket op til overfladen – denne gang hofteproteser af metal, der ved brug lækker mikroskopiske metalpartikler, bl.a. cadmium, kobolt og krom, ud i kroppen. Resultatet for mange patienter har blandt andet været ledbetændelse, vævsskader og forgiftning. Derudover kan nerveenderne ødelægges, med det resultat at patienten ikke kan mærke, at protesen ikke er i orden. De fleste ’metal on metal’ (MoM) proteser er produceret i USA, hvor der for størstepartens vedkommende ikke er krav om kliniske forsøg, og derefter importeret og anvendt i EU. Det er først efter brug i patienter, at protesen nu er dokumenteret farlig.

Denne sag efterfølger historien om brystimplantater med industrisilikone, samt den generelle brug af blodposer- og slanger, tuber, katetre m.m. med et højt indhold af ftalat-blødgørere, der lækker ind i kroppen på patienter og har mulige hormonforstyrrende effekter.

Medicinsk udstyr bør omfattes af en strengere regulering, svarende til den som lægemidler er underlagt. Med den kommende revision af direktiverne om medicinsk udstyr(1), anbefaler Det Økologiske Råd at Danmark arbejder for denne opstramning af reguleringen af medicinsk udstyr, og sikrer at den udover at dække produkter som proteser og implantater, også skal gælde udstyr som blodposer og -slanger, tuber, katetre o. lign. Et lignende krav vil den franske sundhedsminister Xavier Bertrand rejse i EU, med udgangspunkt i brystimplantaterne. Det er vigtigt, at Danmark støtter dette krav og er med til at sørge for, at det kommer til at dække alt medicinsk udstyr.

”Vi ser flere og flere eksempler på at kravene til godkendelse af medicinsk udstyr i EU er for slappe, og i sidste ende er det patienterne der betaler en meget høj pris. Man skal kunne vide sig sikker på, at når man er syg og får behandling, så får man ikke utilsigtede farlige kemiske stoffer ind i kroppen – være det cadmium, kobolt og krom fra hofteimplantater, industrisilikone fra brystimplantater eller hormonforstyrrende ftalater fra bl.a. blodposer- og slanger” – udtaler Eline Aggerholm, kemikaliemedarbejder hos Det Økologiske Råd.

 

1) http://eu2012.dk/en/EU-and-the-Presidency/About-the-Presidency/~/media/Files/Presidency%20programme/EU%20Presidency_Programme_UK_Final%20Web_22_12.ashx   

Eline Aggerholm, kemikaliemedarbejder og Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Eline Aggerholm tlf. 33181940 og Christian Ege tlf. 33181933 / 28580698


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small