Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Igen – strammere regulering af medicinsk udstyr nødvendig!


Det Økologiske Råd anbefaler at medicinsk udstyr omfattes af en strengere regulering svarende til den, som lægemidler er underlagt

Endnu et eksempel på dårlig regulering af medicinsk udstyr er dukket op til overfladen – denne gang hofteproteser af metal, der ved brug lækker mikroskopiske metalpartikler, bl.a. cadmium, kobolt og krom, ud i kroppen. Resultatet for mange patienter har blandt andet været ledbetændelse, vævsskader og forgiftning. Derudover kan nerveenderne ødelægges, med det resultat at patienten ikke kan mærke, at protesen ikke er i orden. De fleste ’metal on metal’ (MoM) proteser er produceret i USA, hvor der for størstepartens vedkommende ikke er krav om kliniske forsøg, og derefter importeret og anvendt i EU. Det er først efter brug i patienter, at protesen nu er dokumenteret farlig.

Denne sag efterfølger historien om brystimplantater med industrisilikone, samt den generelle brug af blodposer- og slanger, tuber, katetre m.m. med et højt indhold af ftalat-blødgørere, der lækker ind i kroppen på patienter og har mulige hormonforstyrrende effekter.

Medicinsk udstyr bør omfattes af en strengere regulering, svarende til den som lægemidler er underlagt. Med den kommende revision af direktiverne om medicinsk udstyr(1), anbefaler Det Økologiske Råd at Danmark arbejder for denne opstramning af reguleringen af medicinsk udstyr, og sikrer at den udover at dække produkter som proteser og implantater, også skal gælde udstyr som blodposer og -slanger, tuber, katetre o. lign. Et lignende krav vil den franske sundhedsminister Xavier Bertrand rejse i EU, med udgangspunkt i brystimplantaterne. Det er vigtigt, at Danmark støtter dette krav og er med til at sørge for, at det kommer til at dække alt medicinsk udstyr.

”Vi ser flere og flere eksempler på at kravene til godkendelse af medicinsk udstyr i EU er for slappe, og i sidste ende er det patienterne der betaler en meget høj pris. Man skal kunne vide sig sikker på, at når man er syg og får behandling, så får man ikke utilsigtede farlige kemiske stoffer ind i kroppen – være det cadmium, kobolt og krom fra hofteimplantater, industrisilikone fra brystimplantater eller hormonforstyrrende ftalater fra bl.a. blodposer- og slanger” – udtaler Eline Aggerholm, kemikaliemedarbejder hos Det Økologiske Råd.

 

1) http://eu2012.dk/en/EU-and-the-Presidency/About-the-Presidency/~/media/Files/Presidency%20programme/EU%20Presidency_Programme_UK_Final%20Web_22_12.ashx   

Eline Aggerholm, kemikaliemedarbejder og Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Eline Aggerholm tlf. 33181940 og Christian Ege tlf. 33181933 / 28580698


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis