Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Kemi til de to-årige

Miljøstyrelsen kører for tiden kampagnen: ”65.000 grunde til bedre kemi”. Det henviser til, at der er 65.000 to-årige børn i Danmark, og de to-årige er en særlig sårbar gruppe over for især de hormonforstyrrende stoffer. Det er en fin kampagne, som vi også medvirker til at udbrede.

3. november 2009

Miljøstyrelsen kører for tiden kampagnen: ”65.000 grunde til bedre kemi”. Det henviser til, at der er 65.000 to-årige børn i Danmark, og de to-årige er en særlig sårbar gruppe over for især de hormonforstyrrende stoffer. Det er en fin kampagne, som vi også medvirker til at udbrede. De 2-årige bombarderes med hormonforstyrrende stoffer i mad, tøj, sko, legetøj og i indeklimaet. Miljøstyrelsen har udgivet en pjece, som fortæller, hvad man som forældre kan gøre for at nedsætte påvirkningen – f.eks. sørge for, at give børnene varieret kost, lufte ud, bruge miljømærkede vaske- og plejeprodukter uden parfume og at smide gammelt legetøj af blødt plast ud, idet dette kan indeholder stoffer, som er forbudt i legetøj i dag. Pjecen gør også opmærksom på, at de 2-årige jo bider i og sutter på meget andet end legetøj, f.eks. tøj, sko, badeforhæng – og her har man endnu ikke fået forbudt de farlige blødgørere, kaldet ftalater.

Men der er ét råd man savner: undgå at dit barn kommer i kontakt med PVC-plast. I stedet anbefales det at undgå de fire værste ftalater, kaldet DEHP, DBP, DIBP og BBP i f.eks. tøj med farvetryk og i badeforhæng. ”Du kan ikke selv se, om for eksempel badeforhænget indeholder de fire ftalater, men spørg i butikken”, anbefales det i pjecen. Ja, det kan man da prøve – men det kræver i hvert fald, at man er meget insisterende og kræver at butikken skriver til fabrikken og spørger. EU´s regler skal sikre, at man faktisk får svar på sådan et spørgsmål indenfor 45 dage, da disse 4 ftalater er opført på en liste over særligt farlige stoffer. Men hvor mange vil vente i 45 dage på at købe en T-shirt eller et badeforhæng? Hvorfor er det, at Miljøstyrelsen ikke giver det langt mere simple råd – undgå PVC, så undgår du automatisk også de 4 farlige blødgørere, som kun bruges i PVC? Det skyldes formentlig, at PVC-industrien er en meget stærk lobbyorganisation, som ville klage herfra til Bruxelles, hvis danske myndigheder kom med en sådan anbefaling. Men så lad da os i Det Økologiske Råd i stedet komme med den langt mere enkle anbefaling.

Plastprodukter skal normalt være mærket med, om de består af PVC eller en anden plasttype (PP, PE osv.) – så denne anbefaling kan man faktisk følge i praksis. Der står enten PVC i varen eller et 3-tal i en trekant. Men er det ikke uretfærdigt over for PVC-industrien, i de tilfælde hvor de faktisk ikke bruger de pågældende særligt farlige ftalater? Nej, for det første er der stor sandsynlighed for, at de i så fald bruger andre ftalater, som er mistænkt for de samme hormonforstyrrende egenskaber, men hvor dokumentationen (endnu) ikke er så stærk. For det andet er PVC i sig selv problematisk, når det bliver til affald, idet det består af ca. 60 % klor. Når dette brændes på et affaldsforbrændingsanlæg, bliver det til saltsyre, som skal opfanges i et luftrensningsanlæg. Her bliver det til store mænger affald, som skal specialdeponeres for ikke at true grundvandet. Så der er mange gode grunde til at undgå PVC – udover de 65.000!

Danmark har en afgift på blød PVC med ftalater. Den har en særdeles gavnlig effekt – bl.a. har den sikret, at NKT i dag kan sælge deres PVC- og ftalatfri kabler. Men afgiften er for lav til at fremme de PVC- og ftalatfri produkter inden for andre områder, f.eks. hospitalsudstyr. Derfor er der behov for at hæve afgiften. Det ville også hjælpe de 2-årige.

Christian Ege, formand
Det Økologiske Råd


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small