Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Kemikaliepolitik kræver virkemidler

Det er glædeligt, at der nu via et bredt forlig afsættes flere ressourcer til kemikalieområdet.

Pressemeddelelse

30.10.2009

Det er glædeligt, at der nu via et bredt forlig afsættes flere ressourcer til kemikalieområdet. Det er tiltrængt. Vi ser foruroligende tegn som danske mænds dårlige sædkvalitet, øget forekomst af fosterskader, især på drengebørns kønsorganer, øget barnløshed, tidlig pubertet hos piger m.v. Vi ved, at den slags kan forårsages af den slags hormonforstyrrende kemiske stoffer, som forekommer i mange moderne industriprodukter. Vi har ikke de endelige beviser, men vi kan ikke tillade os at læne os tilbage og vente på disse. Vi er nødt til at bruge forsigtighedsprincippet og minimere disse trusler.

Økonomiske ressourcer til kemikalieområdet er et fremskridt, men det er ikke nok. Der skal også være en vilje til at bruge de nødvendige virkemidler. Her ved vi hvad der virker: lovgivning og økonomiske virkemidler. Og hvad der ikke virker – i hvert fald ikke tilstrækkeligt: frivillige aftaler og oplysningskampagner. Lovgivning er i hovedsagen overladt til EU, og går det ganske vist fremad, men langsomt. Der er brug for, at vi i Danmark anvender de virkemidler vi kan for at komme videre. Det gælder bl.a. brug af grønne afgifter. Vi har gode erfaringer med de få grønne afgifter man har lagt på farlige kemiske stoffer.  Det gælder bl.a. blødgørere i PVC-plast – de såkaldte ftalater. Her blev lagt en afgift på i år 2000. Vi har en dansk producent, NKT, som fremstiler PVC- og phthalatfri kabler. Indtil afgiften kom, havde de meget svært ved at afsætte disse kabler, som er lidt dyrere at fremstille. Men i dag har de over halvdelen af markedet.

Afgiften er imidlertid for lav til at sikre, at de ftalatfri alternativer vinder frem på andre områder, f.eks. inden for hospitalsudstyr. Her fremgår det blot af den nye aftale, at ”parterne konstaterer, at miljøministeren vil tage initiativer, der bidrager til frivillig udfasning af …ftalater i medicinsk udstyr”. Det er for svagt – og det dækker tydeligvis over uenighed i forligskredsen. Der er brug for at sætte afgiften op, så det kan betale sig at handle mere miljørigtigt.

I det hele taget er der brug for at stramme op på de grønne indkøb i det offentlige. I dag er det på papiret en pligt for statsinstitutioner, men kun en henstilling til regioner og kommuner. I realiteten er der også for staten kun tale om en pligt til at formulere en politik – ikke til at efterleve den i praksis. Her bør det sikres, at der faktisk købes grønt ind, bl.a. ved at undgå farlige kemiske stoffer.

Kemikaliehandlingsplanen afsætter midler til gennemførelse af den europæiske kemikalielovgivning REACH. Det har længe vakt undren, at Danmark ikke har benyttet sig af muligheden for at foreslå udfasning af de farligste kemiske stoffer på markedet. Det håber vi så vil ske nu.

”Forliget er et skridt på vejen. Det afsætter nogle ressourcer. Nu mangler vi at se viljen til at bruge de nødvendige virkemidler til at blive af med de farlige stoffer”, udtaler Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd.

Christian Ege, formand
Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger
Christian Ege på tlf. 33 18 19 33/28 58 06 98.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small