Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

”Det beskidte dusin” er vokset

”Det beskidte dusin” dækker over de 12 stoffer, der hidtil har stået på Stockholm-konventionens liste over såkaldte POP-stoffer (Persistent Organic Pollutants).

Pressemeddelelse 12.5.09

Nu har 12 af de værste kemikalier i verden fået følgeskab af yderligere 9 stoffer på deres vej mod udfasning og forbud.

”Det beskidte dusin” dækker over de 12 stoffer, der hidtil har stået på Stockholm-konventionens liste over såkaldte POP-stoffer (Persistent Organic Pollutants). Listen rummer svært nedbrydelige organiske miljøgifte, som for eksempel DDT, PCB og dioxin. Stofferne ophobes i miljøet, og forureningen kender ikke til grænser. Stockholm-konventionens formål er at begrænse forureningen via forbud og begrænsninger for produktion og anvendelse af de omfattede stoffer.

For første gang siden Stockholm-konventionen trådte i kraft i 2004 er den nu blevet udvidet med yderligere 9 kemikalier. De 9 spænder over stoffer anvendt i pesticider til landbruget, til kemikalier der skal nedsætte brændbarheden af vores møbler og elektronikprodukter.

Eksempelvis omfatter konventionen fremover flere slags bromerede flammehæmmere. Der er tale om forskellige typer af bromerede diphenyl ethere (BDE) og hexabrombiphenyl (hexaBBP). De udvalgte flammehæmmere er allerede forbudt i elektronikprodukter, der sælges til det europæiske marked. Flammehæmmerne kan dog fortsat findes i en række andre produkter, f.eks. i møbler. HexaBBP produceres ikke længere, men anvendtes tidligere i elektronikprodukter. De nu omfattede flammehæmmere kan påvirke hormonsystemet og skade fostres neurologiske udvikling. Flere af stofferne kan påvises i blodprøver hos såvel voksne og børn samt i blod fra navlestrengen hos gravide. Undersøgelser har vist fund af stofferne i husstøv i private hjem og på kontorer.

Ikke alle af de nu 21 kemikalier på listen forbydes helt fra den dag, de bliver omfattet af Stockholm-konventionen. Der er muligheder for undtagelser og udfasningsperioder. Som nok det mest kontroversielle er stoffet PFOS (perfluoroktansulfonat) nu på listen. Stoffet produceres i flere lande og anvendes bl.a. til imprægnering af tekstiler, i rengøringsmidler, elektronikprodukter og i brandslukningsskum. PFOS er giftigt og nedbrydes ikke i miljøet. PFOS anvendes fortsat mange steder, men netop derfor er det vigtigt af få med. Mange lande vil ønske en udfasningsperiode og der er åbnet mulighed for dette i henholdsvis 10 og 15 år i i-lande og u-lande. Dette er en lang periode, men optagelse på konventionens liste er dog et skridt på vejen.

Det Økologiske Råd glæder sig over, at POP-listen næsten er vokset til det dobbelte ved denne revision. Men der er stadig lang vej at gå, før verden kan sige sig fri fra at udlede svært nedbrydelige stoffer til miljøet.

Susanne Bruun Jakobsen, Kemikaliemedarbejder, Det Økologiske Råd
Yderligere oplysninger: Susanne Bruun Jakobsen, 33 18 19 34

Baggrund:
Parterne bag Stockholm-konventionen holdt møde i Geneve d. 4.-8. maj 2009. Se mere på http://chm.pops.int/Convention/Pressrelease/COP4Geneva8May2009/tabid/542/language/en-US/Default.aspx
Og http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/05/09/AR2009050900604.html


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small