Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Hormonforstyrrende pesticidrester i frugt og grønt

Undersøgelse viser, at europæisk frugt og grønt indeholder op til 30 forskellige hormonforstyrrende pesticidrester.

Salat, tomater, agurker og æbler er de fødevarer med den gennemsnitligt højeste dosis af hormonforstyrrende pesticidrester. Europæiske forbrugere vil potentielt blive udsat for op til 30 forskellige pesticidrester med en risiko for sundhedsskadelige virkninger. Dette er resultatet af en analyse, foretaget af PAN Europe, baseret på overvågningsdata fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA.

BESØG: www.disruptingfood.info

Sundhedsskadelige kemikalier. Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke mennesker og dyrs hormonsystemer og herved skade mennesker og miljø. En lang række videnskabelige data har koblet hormonforstyrrende stoffer til mange kroniske sygdomme, såsom nedsat fertilitet, hormonrelaterede kræftformer (f.eks. bryst- og prostatakræft), adfærdsændringer, fedme og type 1 diabetes1). Over hele Europa ser man en stigning i forekomsten af disse sygdomme – dette har også andre årsager, men man kan ikke afvise, at hormonforstyrrende stoffer medvirker. Mens man har set fremskridt på nogle områder, såsom fjernelsen af nogle hormonforstyrrende stoffer fra sutteflasker og legetøj, er faren ved hormonforstyrrende stoffer i fødevarer stadig et fuldstændig overset problem.

Alarmerende resultater.
Der blev fundet rester fra op til 30 forskellige hormonforstyrrende pesticider i fødevarer, som europæiske forbrugere dagligt bruger. I mange fødevarer, såsom peberfrugter, blev der fundet mere end 20 forskellige hormonforstyrrende pesticider – selv om hvert enkelt stof forekommer i relativt lav koncentration, kan der være tale om de såkaldte cocktaileffekter2). Salat var den fødevare der havde det højeste niveau af hormonforstyrrende stoffer, tæt efterfulgt af tomater, agurker, æbler og porrer.

Forbrugertips. PAN Europe starter i dag en oplysningskampagne, som man kan finde på deres hjemmeside: www.disruptingfood.info. Forbrugerne rådes til at vælge økologiske produkter når der er mulighed for det, især ved indkøb af fødevarer til mere følsomme grupper, såsom børn. Desuden råder de til at erstatte nogle af de fødevarer med højest indhold af pesticidrester; først og fremmest salat, tomat og agurk.
En "forbruger guide", udgivet af PAN Europa, giver meget enkle og praktiske tips til forbrugernes dagligdag.

Næste skridt. Et stort hul i den nuværende pesticidregulering er manglen på specifikke kriterier til at definere hormonforstyrrende stoffer. Myndighederne har indtil nu været meget langsomme til at inkludere ny videnskabelig viden, såsom lavdosis-effekter3). Debatten i EU om fremtidige kriterier for hormonforstyrrende stoffer vil fortsætte frem til december 2013. I mellemtiden, med start fra denne sommer, vil PAN Europe lancere nye kampagneaktiviteter, som vil involvere de Europæiske forbrugere.

Yderligere oplysninger: Lone Mikkelsen tlf. 3318 1934


1) Se State-of-the-art rapport af Prof. Kortenkamp, udpeget af EU: ”State‐of‐the‐art assessment for endocrine disruptors”, 2012
2) Erklæring fra Endocrine Society, (Endocrine reviews, Juni 2009); i 2011 (Science 331:1136) støttet af 8 andre organisationer, som repræsenterer 40000 forskere
3) For studier på lavdosis-effekter af hormonforstyrrende stoffer, se Vandenberg/Soto/Heindel/VomSaal ao. (Endocrine
Reviews, Juni 2012)


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small