"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Image is not available
Image is not available
Image is not available
Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Festivalgængere bliver fyldt med hormonforstyrrende stoffer fra dåser

Roskildefestivalen er hård kost for deltagerne, men hvis de tilmed fylder sig med dåsemad og dåseøl i lange baner, udsætter de sig for en risiko, de færreste har hørt om.

Dåser til mad er nemlig belagt indvendig med et materiale, der er baseret på det hormonforstyrrende stof bisphenol A (BPA), og i øl- og sodavandsdåser bliver stoffet brugt til forsegling i toppen af dåsen.

For nylig lavede fire svenske journalister et eksperiment, hvor de udelukkende levede af dåsemad i to dage. Ved forsøgets slutning var indholdet af BPA i deres urin steget med flere tusinde procent. De havde dermed langt overskredet grænseværdien for, hvor meget et menneske kan tåle hver dag.

Det samme kan nemt ske for festivalgængerne. BPA har i mange studier vist sig at virke hormonforstyrrende, og det kan få konsekvenser for dem senere i livet.  Igennem mange år har man set, at fertiliteten og mænds sædkvalitet bliver forringet. Samtidig er hyppigheden af testikelkræft, brystkræft og specielle typer af fosterskader steget, og flere drengebørn er blevet født med misdannede kønsorganer. Det er skader, som en række forskere forbinder med BPA og andre hormonforstyrrende stoffer.

Der findes forbud mod stoffet i Danmark, men der er kun i sutteflasker, tudkopper og fødevarekontaktmaterialer til 0-3 årige. I Frankrig derimod træder der et forbud i kraft i 2014 mod BPA i alle fødevarekontaktmaterialer. BPA er også på EU’s prioriteringsliste over mulige hormonforstyrrende stoffer samt på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.

”Det er vigtigt, at man som forbruger ved, at der kan være hormonforstyrrende effekter ved at indtage dåsemad, -øl og –vand. Det ville være skønt at se Danmark følge trop med Frankrig, og vi har opfordret politikerne til at gøre netop det”, udtaler Eline Aggerholm Kristensen, Kemikaliepolitisk medarbejder, Det Økologiske Råd.

 

Problemet med BPA i dåser til mad og drikke er ikke afgrænset til festivalsæsonen. Mange forbrugere bruger dåsetomater flere gange om ugen, spiser fiskepålæg fra dåse til frokost, og skyller det hele ned med varierende mængder af dåseøl og -vand.

Eline Aggerholm Kristensen, Kemikaliepolitisk medarbejder, Det Økologiske Råd

For yderligere oplysninger, kontakt: Eline Aggerholm Kristensen

33 18 19 40 / 41 41 06 23


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2018, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small