Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Brev til gulvbranchen


Gulvbranchen garantere, at der ikke bruges farlige blødgører i vinylgulve - vi spørger dem om, hvilke flalater, de benytter.


6.juni 2012
Til Anders Hjorth Jensen, Gulvbranchen

Som bekendt har undersøgelser vist, at spædbørn optager blødgørende ftalater fra vinylgulve, ved at opholde sig på disse gulvtyper.  Det seneste studie er udført af forskere fra Karlstad i Sverige.
Vi har set din udtalelse på Ingeniørens netavis d.29. juni, hvor du på baggrund af dette garanterer, at hovedparten af de danske vinylgulve ikke indeholder farlige ftalater, og derved ikke udgør en sundhedsrisiko for spædbørn. Yderligere er du citeret for at sige, at der i vinylgulvene ikke anvendes ftalater, der er forbudt i legetøj.

Den svenske gulvbranche udtaler, at i Sverige anvendes ftalaterne DIDP og DINP i vinylgulve – som en erstatning for de tidligere anvendte ftalater BBP og DEHP. Da dette er en udbredt erstatning i vinylgulv, er det nærliggende at tro, at de danske producenter også har lavet netop denne udskiftning.

Ftalaterne DINP og DIDP er begge på EU’s prioriteringsliste over potentielt hormonforstyrrende stoffer, og DINP er også på ChemSecs SIN-liste. Denne liste indeholder kemikalier, der opfylder betingelserne for at være på EU’s kandidatliste over særligt farlige stoffer – selv om hovedparten endnu ikke er optaget.
DINP og DIDP er derudover forbudt i legetøj til 0-3 årige, og yderligere forbudt i legetøj til 3-14-årige, hvis det er beregnet til at komme i munden.

Man har altså både i Danmark og EU erkendt, at DINP og DIDP ikke er ufarlige stoffer, og kan have en hormonforstyrrende virkning, der især påvirker babyer og børn.

Vi vil derfor gerne spørge jer, hvilke ftalater der anvendes i danske vinylgulve.

Venlig hilsen

På vegne af Det Økologiske Råd

Eline Aggerholm Kristensen og Christian Ege

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small