Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Innovative virksomheder klarer sig uden hormonforstyrrende stoffer

Danske virksomheder behøver ikke tabe penge eller konkurrenceevne, selv om de må klare sig uden de fire hormonforstyrrende ftalater, som miljøminister Ida Auken nu forbyder.


”Når viljen er til stede, kan innovative virksomheder i langt de fleste tilfælde finde mindre farlige alternativer uden at det går ud over produkternes kvalitet eller virksomhedens økonomi på langt sigt,” siger kemikaliemedarbejder i det Økologiske Råd Eline Aggerholm Kristensen. Hun står bag interview-rapporten, der omfatter en lang række danske virksomheder.

Det Økologiske Råd fremhæver bl.a. Danisco – nu Dupont – NKT Cables og Melitek, som virksomheder, der med stor succes har erstattet hormonforstyrrede ftalater med mindre farlige stoffer. Danisco har ud fra amerikansk olie udviklet en uskadelig erstatning for ftalatholdige emulgatorer. NKT Cables har erstattet ftalater, som tidligere blev brugt til at blødgøre kabler, med en miljøvenlig kombination af polymerer og mineraler, mens Melitek, der er specialist i medicinsk udstyr, er i gang med at udvikle en PVC- og ftalatfri blodpose i samarbejde med europæiske partnere.

”Især når det gælder medicinsk udstyr, er det uhyre vigtigt at undgå de hormonforstyrrende stoffer. Hvis den plast, som blodposer og slanger er lavet af, indeholder ftalater, får de allersvageste patienter stofferne direkte ind i kroppen, mens de ligger på hospitalet, og det er helt uholdbart,” siger Eline Aggerholm Kristensen.

Ftalaterne kan skade fertiliteten, forstyrre hormonbalancen hos både mennesker og dyr og desuden forårsage forskellige former for kræft. Alligevel bliver de i øjeblikket brugt i almindelige produkter som voksdug, badeforhæng, vinylgulve og hospitalsudstyr. Derfor opfordrer Det Økologiske Råd producenterne til at interessere sig mere for udvikling af ftalatfrie produkter.

”Mange virksomheder kan faktisk opnå en fordel i at erstatte for eksempel ftalater, før de bliver forbudt. Det giver et konkurrenceforspring og mulighed for at profilere sig som en grøn virksomhed, inden man bliver tvunget af lovgivningen,” påpeger Eline Aggerholm Kristensen.


Yderligere oplysninger: Det Økologiske Råd: 33150977;  Kemikaliemedarbejder Eline Aggerholm Kristensen: 44 420623 eller sekretariatsleder Christian Ege 33181933

Læs publikationen ”Farlige kemiske stoffer kan erstattes” på http://www.ecocouncil.dk/kemikalier under publikationer.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small