Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

EU kan stoppe ftalater i medicinsk udstyr

Emma EU’s nye forordning om medicinsk udstyr er i høring til 13. maj - brug muligheden og beskyt patienter mod hormonforstyrrende stoffer.

Pressemeddelelse:

EU skal sætte en stopper for farlig kemi i medicinsk udstyr

1. maj 2013

EU bør forbyde brugen af hormonforstyrrende plastblødgørere i medicinsk udstyr som slanger og katetre. Det kræver Det Økologiske Råd i høringssvar til en ny EU-forordning.

EU-kommissionen har den nye forordning om medicinsk udstyr i høring ind til den 13. maj, og Det Økologiske Råd har netop afgivet høringssvar sammen med den europæiske paraplyorganisation Health Care Without Harm Europe og en række andre Ngo’er. Organisationerne kræver, at EU sætter en stopper for brugen af ftalater og andre hormonforstyrrende stoffer i medicinsk udstyr. De mener, at både de stoffer, som allerede er identificerede som hormonforstyrrende, og dem der er mistænkt for at være det, bør udfases. De bør kun være tilladt, hvor der ikke findes brugbare alternativer.

 

Det drejer sig især om ftalater, bl.a. DEHP, som i stor stil tilsættes PVC-plast til medicinsk udstyr for at gøre plasten blød og bøjelig. I Danmark betegnes ftalaten DEHP som hormonforstyrrende og andre ftalater er også mistænkt for at være det. Ftalater bliver sat i forbindelse med testikel-og brystkræft, skader på forplantningsorganerne, nedsat frugtbarhed, adfærdsforstyrrelser samt udvikling af fedme. Tilmed er især de særligt sårbare patientgrupper i risikozonen, som for tidligt fødte børn, gravide og ammende kvinder samt patienter med kroniske sygdomme. Det er samtidig dem, der ofte kommer i berøring med det medicinske udstyr.

”Det er helt uacceptabelt, at netop de mest sårbare patienter skal udsættes mest for de sundhedsskadelige ftalater,” siger Eline Aggerholm Kristensen, kemikaliefaglig medarbejder i Det Økologiske Råd.

”Derfor er der ikke noget at betænke sig på. Det er nu, vi har chancen for at øge beskyttelsesniveauet for alle patienter i hele EU ved at få udfasningen indskrevet i den nye forordning. Det er en chance, som EU-Kommissionen ikke skal lade gå fra sig,” siger hun.

Hvis EU-Kommissionen ikke følger miljøorganisationernes råd, har Danmark mulighed for at gå enegang ved at benytte en såkaldt sikkerhedsklausul i de eksisterende direktiver om medicinsk udstyr, og forbyde ftalater på danske hospitaler, hvor der findes alternativer. Og det gør der til alle produkter pånær blodposer – og her er alternativer under udvikling. Frankrig har netop indført et sådant forbud mod DEHP i slanger på visse hospitalsafdelinger. Dermed anerkender Frankrig ftalaternes hormonforstyrrende virkning og vælger udtrykkeligt at ville beskytte borgerne mod risici. Den vej bør Danmark også gå, hvis der ikke kommer et generelt EU-forbud mod ftalater i medicinsk udstyr, mener Det Økologiske Råd.

Det Økologiske Råd har desuden netop produceret en film, der handler om ftalater i medicinsk udstyr, og om hvorfor de bør erstattes. I filmen medvirker bl.a. den anerkendte reproduktionsforsker Katharina Main, Europa-Parlamentariker Dan Jørgensen (S) samt virksomheden Melitek, der med succes producerer plastmateriale uden ftalater. Filmen kan ses på YouTube via følgende link: http://youtu.be/HeyMGmZGYh8

For mere information kontakt:

Eline Aggerholm Kristensen
eline@ecocouncil.dk 
33181940 / 41410623

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small