Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Ftalater skal ud af hospitalerne nu

Det Økologiske Råd glæder sig over Medicoindustriens overraskende melding om at ville udfase de hormonforstyrrende ftalater fra hospitalsudstyr. Nu må sundhedsminister Astrid Krag benytte denne oplagte lejlighed til helt at forbyde alle ftalater på danske hospitaler. Der er ingen grund til, at Danmark skal vente på enighed i hele EU.

 ”Ministeren skal ikke vente på, at EU-reglerne for medicinsk udstyr bliver genforhandlet efter sommerferien.  Danmark kan gå foran og benytte den sikkerhedsklausul, der er i de eksisterende direktiver om medicinsk udstyr,” siger Lone Mikkelsen, kemikaliefaglig medarbejder hos Det Økologiske Råd. 

”Danmark er tidligere med succes gået forrest i EU og forbudt sundhedsskadelige stoffer og senere trukket resten af EU med. Når det gælder ftalater, er vi langt fremme både mht. til forskning og udvikling af gode alternativer, og ved at vise det gode eksempel, kan vi øge presset for at få et generelt EU-forbud mod ftalater i udstyr på hospitaler,” vurderer Lone Mikkelsen.

Ftalater bliver sat i forbindelse med testikel- og brystkræft, misdannede kønsorganer hos drengebørn, nedsat frugtbarhed, adfærdsforstyrrelser samt fedme. Det er især de svage patienter, der har risiko for at blive påvirket af disse kemikalier. For tidligt fødte børn, som endnu ikke er færdigudviklede har et meget påvirkeligt hormonsystem og selv meget små doser af ftalater er fundet at have sundhedsskadelig effekt.

Læs mere i pressemeddelelsen: default Ftalatfrit hospital (426.13 kB) (426 KB)

 

 

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small