Ny e-bog om kemikalier i politik og hverdag

Kemihæfte forside crop Ny e-bog om kemikalier og den EU-baserede regulering af området giver indsigt i EU’s kemikaliepolitik REACH, hormonforstyrrende stoffer, nanomaterialer og cocktaileffekter.

EU's kemikaliepolitik kan være svær at få overblik over, men den nye e-bog Kemikalier i politik og hverdag fra Det Økologiske Råd er en god guide til den, der vil forstå kemien bag de mange miljø- og sundhedsskadelige stoffer, som vi omgiver os med i hverdagen, deres kemiske og biologiske effekt på sundhed og miljø samt den lovgivning, som regulerer dem.  

Kemihæfte forside

Bogen er tænkt som undervisningsmateriale til gymnasiet og videregående uddannelser inden for sundhed, natur- og samfundsvidenskab. Den kan bruges i flere forskellige fag og kan tilpasses forskellige undervisningsforløb og studieretningsprojekter, men er også god at få forstand af for almindelige læsere med interesse for området.

Kemikalier i politik og hverdag kan læses fra ende til anden, eller man kan vælge at koncentrere sig om et enkelt kapitel efter interesse og behov. De enkelte afsnit er skrevet til at kunne stå alene, men henviser til underbyggende afsnit, hvis særlige passager kræver uddybning for bedre forståelse.

 - Min hensigt med e-bogen er at give de studerende en naturvidenskabelig forståelse for, hvordan kemikalierne virker og dermed påvirker sundhed og miljø. Denne viden sættes i relation til den politiske regulering på området og fører til en forståelse for, i hvor høj grad vi udsættes for de miljø- og sundhedsskadelige kemikalier i hverdagen, og hvilke konsekvenser det kan have. Der har længe manglet et grundigt materiale som rummer alle tre dimensioner”, siger Det Økologiske Råds kemikaliefaglige medarbejder Lone Mikkelsen, der er cand. scient. ph.d. med speciale i nanotoksikologi.

Hun håber, at  bogen kan give både de studerende og andre læsere en forståelse for, hvorfor det er så vigtigt, men en stærk og restriktiv kemikalieregulering i EU.

Kemikalier i politik og hverdag gennemgår først selve beslutningsprocessen i EU og redegør for EU's kemikalielovgivning REACH. Bogen rummer dernæst en udførlig beskrivelse af de vigtigste grupper af hormonforstyrrende stoffer, og af hvordan vi hver dag udsættes for dem, og hvad det betyder for menneskers sundhed og miljøet. Samspillet mellem forskellige kemikalier, de såkaldte cocktaileffekter, og nanomaterialer bliver gennemgået særskilt, ligesom muligheden for at erstatte skadelige kemikalier med bedre stoffer – substitution – har fået sit eget afsnit.

Kemikalier i politik og hverdag - EU´s kemikaliepolitik REACH, hormonforstyrrende stoffer, nanomaterialer og cocktaileffekter er et produkt af projektet Bedre regulering af kemikalier,  som er et treårigt samarbejde mellem Det Økologiske Råd, Roskilde Universitet og Danmarks Tekniske Universitet finansieret af Villum Fonden.

  • Lone Mikkelsen: ”Kemikalier i politik og hverdag - EU´s kemikaliepolitik REACH, hormonforstyrrende stoffer, nanomaterialer og cocktaileffekter”, Det Økologiske Råd, Kbh. 2013. Layout: Birgitte Fjord
  • Niveau: Højniveau i gymnasiet og videregående uddannelser
  • Fag: Biologi, samfundsfag, videregående uddannelser med fokus på sundhed, miljø og/eller politik
  • GRATIS download af dansk udgave. Engelsk udgave på vej.

Støttet af VILLUM FONDEN

Download publikationen "Kemikalier i politik og hverdag" her:

Download "Kemikalier i politik og hverdag"

Det er også muligt at downloade særskilte kapitler:


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis