Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Stram kemikalieloven og beskyt børn mod hjerneskade

baby med klode 347px Et nyt studie, som offentliggøres i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet i dag, dokumenterer, at almindeligt anvendte kemikalier kan give børn hjerneskader. Derfor haster det med at få strammet EU's kemikalielov.

Pressemeddelelse

15. februar 2014

Kemikalieloven skal strammes for at beskytte børn mod hjerneskade

Et nyt studie, som offentliggøres i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet i dag, dokumenterer, at almindeligt anvendte kemikalier kan give børn hjerneskader. Derfor haster det med at få strammet EU's kemikalielov, mener Det Økologiske Råd.

En række industrielt fremstillede kemikalier, som findes i helt almindelige hverdagsprodukter, har medført en ”tavs” epidemi af neurologiske skader på børn. Det konkluderer to førende forskere på området i en artikel, der bliver offentliggjort i det neuro-videnskabelige tidskrift Lancet Neurology i dag. Konsekvensen er, at næste generation bliver langsommere til at opfatte og reagere og klarer sig dårligere i skolen, fordi deres hjerner ikke fungerer optimalt, vurderer forskerne bag artiklen.

”Det er meget bekymrende, at disse kemikalier påvirker hjernens udvikling så tydeligt, og det er beklagelig vis langt fra de eneste sundhedsskadelige effekter, som er dokumenteret. Andre undersøgelser peger på, at de samme stoffer også kan skade udviklingen af kønsorganer hos drengebørn, øge risikoen for bryst- og testikelkræft og give nedsat sædkvalitet hos mænd”, siger Lone Mikkelsen, der er kemikaliefaglig medarbejder hos Det Økologiske Råd.

”Desværre viser dette nye studie endnu engang, at den måde, vi regulerer kemikalier på i dag ikke er tilstrækkelig til at beskytte imod sundhedsskadelige effekter”, konstaterer Lone Mikkelsen.

Den fælles europæiske kemikalielovgivning REACH pålægger industrien at sikre, at produktion og anvendelse af alle kemikalier er forsvarlig, før de må bruges. Loven sikrer imidlertid ikke, at kemikalierne bliver testet for hormonforstyrrende effekter eller for de skadelige virkning på fostre og børn, som det nye studie handler om. Derfor mener Lone Mikkelsen, at dagens artikel i Lancet Neurology, er endnu et argument for at stramme op på REACH.

”Vores store bekymring er, at der på grund af mangelfuld lovgivning bliver introduceret alt for mange kemikalier på det europæiske marked, som ikke er ordentligt undersøgt for deres effekter på mennesker og miljø”, siger hun.

”Vi bør i højere grad benytte os af det såkaldte forsigtighedsprincip og turde regulere kemikalier på baggrund af begrundet mistanke om sundhedsskadelige effekter. Hensynet til børns udvikling bør veje tungere end industriens omkostninger ved grundigere risikovurdering”, slutter Det Økologiske Råds kemikaliemedarbejder, Lone Mikkelsen.

Professor dr. med Phillippe Grandjean fra Syddansk Universitet er hovedansvarlig for det nye videnskabelige studie og atiklen i Lancet Neurology.

Yderligere information: Lone Mikkelsen, kemikaliefaglig medarbejder. Tlf.: 25792001 Christian Ege, sekretariatsleder. Tlf.: 28580698 

default Download pressemeddelelsen >> (605 KB)

 

Her link til den videnskabelige artikel:

http://download.thelancet.com/pdfs/journals/laneur/PIIS1474442213702783.pdf?id=caag9o7Vi4Z9e6mZJB1qu


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small