Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Farlig kemi i blodet – et undervisningsmateriale

”Farlig kemi i blodet” er et undervisningsmateriale fra Det Økologiske Råd om de blødgørende kemikalier, der bliver tilsat plastik i medicinsk udstyr, og den effekt, stofferne har i kroppen.  

Undervisningsmaterialet ”Farlig kemi i blodet” findes både på dansk og engelsk og består af:

”Farlig kemi i blodet” egner sig til undervisning i fysiologi, biologi, kemi, etik, samfundsfag og sundhedspleje i grundforløbet på STX samt på HTX, på sygeplejerskeuddannelsen og på bioanalytikeruddannelsen.

farligkemiiblodet hæfte-forside 250px     farligkemiiblodet vejledning-forside 250px 

Ftalater kan skade de svageste patienter

Undervisningsmaterialet ”Farlig kemi i blodet” handler om den gruppe stoffer, der hedder ftalater. Ftalaternes kemi og virkemåde bliver forklaret, og det bliver belyst, hvordan ftalaterne tilsættes PVC-plast for at gøre det blødt, og hvilke uønskede effekter stofferne har. Ftalater er en af de stofgrupper, som kan være hormonforstyrrende og skade frugtbarheden, forringe mænds sædkvalitet, give adfærdsforstyrrelser, leverskader, fedme og kræft.  Det er især gravide, små børn og kronisk syge patienter, som kan tage skade af påvirkningen, men det er uheldigvis også netop de grupper, der ofte kommer berøring med udstyr, der indeholder ftalater, som f.eks. blodposer, slanger og katetre.

”Farlig kemi i blodet” giver endvidere en kortfattet introduktion til EU's kemikaliepolitik REACH og den øvrige EU-lovgivning, som regulerer ftalater i medicinsk udstyr, og endelig lægger undervisningsmaterialet op til diskussion af mulighederne for at erstatte disse problematiske stoffer med mindre farlige alternativer. 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small