Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Miljø- og erhvervsinteresser diskuterer farlig kemi

kemi-seminar 2 160px Det Økologiske Råd sætter sammen med Dansk Industri og Dansk erhverv udfasning af farlige kemikalier på dagsordenen.

Der er brug for at intensivere arbejdet med at udfase de problematiske kemikalier, som findes i ganske almindelige hverdagsprodukter, mener Det Økologiske Råd, som tirsdag den 22. april holdt seminar om substitution af kemikalier i samarbejde med Dansk Industri, Dansk Erhverv og brancheorganisationen Kemi & Life Science.

”Det er opløftende, at vi kan samarbejde med industrien og erhvervslivet om at sætte denne alvorlige problemstilling på dagsordenen”, siger kemikaliefaglig medarbejder i Det Økologiske Råd Lone Mikkelsen, der var arrangør af seminaret sammen med Jakob Zeuthen fra DE og Vibeke Plambech fra DI.

”Vi har naturligvis ikke enige på alle punkter, men det er positivt, at vi grundlæggende deler den opfattelse, at det er nødvendigt at udfase flere farlige kemikalier af hensyn til miljø og sundhed,” siger Lone Mikkelsen.

Langsommelige REACH

Ind til videre har EU's kemikalielovgivning REACH ikke kunne sikre, at processen skrider frem i et tempo, der står i forhold til omfanget af problemet med kemikalier i de produkter, vi omgiver os med hver dag, erkendte kontorchef i Miljøstyrelsen Henrik Søren Larsen på mødet. Det går alt for langsomt med at få registreret de nødvendige data på de ca. 30.000 kemikalier, som er omfattet af REACH.

Derfor er det ikke nok at læne sig tilbage og vente på at EU-reglerne skal virke, påpegede sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege på mødet.

”Vi skal i høj grad satse på EU-lovgivningen som middel til at substituere de farlige kemikalier, men der er andre, nationale redskaber, som vi også må tage i brug”, sagde han. ”Et af dem er grønne afgifter. Siden 2000 har vi for eksempel haft en afgift på blød PVC og ftalater, som har virket med succes, og vi har også afgift på industrielle drivhusgasser indført i 2001. Men vi bør bruge afgifterne mere, og Det Økologiske Råd foreslår, at der for eksempel også kommer afgift på bromerede flammehæmmmere samt behandlet træ og imprægneringsmidler.”

”Grøn indkøbspolitik i det offentlige er vigtig,” understregede Christian Ege. ”Det offentlige skal være med til at sikre efterspørgslen på mere miljøvenlige produkter, som er nødvendig for at virksomhederne vil gå i gang med at udfase de problematiske kemikalier.”

Vi har brug for en bedre kombination af EU-lovgivning, afgiftspolitik, grønne indkøb i det offentlige og virksomhedernes frivillige substitution, sagde han på mødet.

Læs mere om dagens program her >>

 

Kort referat:

default Download kort referat >> (50 KB)

 

Præsentationer:

Miljøstyrelsen:
default Download >> (982 KB)

Teknologisk Institut
default Download >> (2.07 MB)

COOP
default Download >> (589 KB)

Bestseller
default Download >> (735 KB)

Det Økologiske Råd
default Download >> (983 KB)

Diskussionsoplæg
default Download >> (351 KB)

 

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small