Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

NGO input til Hormonkemi-høring

   

NGO’er giver EU’s borgere mulighed for på 2 minutter at fortælle EU-Kommissionen, at de ønsker hormonforstyrrende stoffer udfaset

En ny brugervenlig online-platform for Europa-Kommissionens offentlige høring om fastsættelsen af kriterier for hormonforstyrrende stoffer er netop blevet lanceret på dansk. Bag arbejdet med platformen ’Sig NEJ til hormonforstyrrende stoffer’ står alliancen EDC-Free Europe, som i samarbejde med en række europæiske NGO’er, herunder Det Økologiske Råd, har gjort det let tilgængeligt for alle at besvare Kommissionens ellers meget tekniske spørgsmål i høringen.

Platformen giver den enkelte mulighed for at svare på en offentlig EU-høring, så borgernes ønske om at fjerne hormonforstyrrende stoffer fra vores daglige liv bliver hørt i Europa-Kommissionen. Platformen er meget brugervenlig og er tilgængelig på dansk, engelsk, hollandsk, fransk, tysk, spansk og svensk. (1)

Der var deadline i december 2013 for at fastsætte kriterier for hormonforstyrrende stoffer, men Europa-Kommissionen sad denne deadline overhøring, efter et intensiv lobbyarbejde fra pesticid- og kemikalieindustrien. Men nu har Kommissionen lanceret en offentlig høring, hvor der skal indsamles feedback fra alle interessenter – herunder de europæiske borgere. (2)

Platformen gør det nemt for borgere i og uden for EU at bidrage til høringen om dette vigtige spørgsmål for folkesundheden, miljøet, dyrelivet og en bæredygtig fremtid for Europa.

Offentlige sundhedsudgifter før overskud

Spørgsmålene i Europa-Kommissionens høring er meget tekniske og går primært på, hvordan bestemte måder at identificere de hormonforstyrrende stoffer på kan påvirke industrien negativt. Men de europæiske NGO’er har gjort det let for offentligheden at give udtryk for deres bekymring. Bedre regulering af hormonforstyrrende stoffer starter med identifikation, der bør være et retvisende billede af videnskabelige data og dermed give mulighed for at fange alle hormonforstyrrende stoffer, som offentligheden og miljøet er udsat for.

Beslutningen om, hvordan man kan identificere hormonforstyrrende stoffer bør fokusere på konsekvenserne for sundheden og ikke kun på omkostningerne for industrien. Kortsigtede omkostninger for erhvervslivet kan nemt identificeres. Derimod er de langsigtede fordele for sundhed og miljø ved regulerende indgreb ofte umulige at sætte tal på. Således ignoreres sidstnævnte ofte, hvilket fører til en betydelig skævhed til fordel for kortsigtede industrielle interesser.

Udsættelse for hormonforstyrrende stoffer giver formentlig meget store omkostninger for folkesundheden - et første skøn fra sundheds- og miljøorganisationen HEAL lyder på omkring 31 milliarder Euro i Europa hvert år. For nyligt offentliggjorde Nordisk Råd en lignende rapport med fokus på kun et mindre udsnit af de mest alvorlige mandlige reproduktive problemer forårsaget af hormonforstyrrende stoffer. Konklusionen i denne rapport er, at dette område hvert år koster EU-landene op mod 1,2 milliarder Euro i tabt arbejdsevne og øgede sundhedsudgifter. (3)

"Denne høring bør ikke dreje sig om teknisk svære spørgsmål - det handler om en generel beskyttelse af folkesundheden. Hvis Europa-Kommissionen fastsætter de forkerte kriterier, vil de gå glip af chancen for at regulere til fordel for både offentligheden og industrien. Hvis vi identificerer og udfaser alle kemikalier med hormonforstyrrende egenskaber, forbedrer vi folkesundheden, og samtidig stimulerer vi innovation og konkurrenceevne i den industrielle sektor, i landbruget osv. "siger ph.d. Lone Mikkelsen, som er seniorrådgiver i kemikalier i Det Økologiske Råd.

Yderligere information: ph.d. Lone Mikkelsen. Seniorrådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd: lone@ecocouncil.dk, tlf. 3318 1934 / 2579 2001.

 

Link til omtalte platform:
http://www.no2hormonedisruptingchemicals.org/da

Her kan du finde en udskrift af et høringssvar afgivet via NGO-hjemmesiden. Her kan du også læse de svar vi har givet på Komissionens spørgsmål i høringen, som vil være de samme for alle der benytter sig af hjemmesiden:
pdf Høringssvar til EDC kriterier >> (3.55 MB)


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small