Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Danmark skal ind i kampen mod skadelige fluorstoffer

En ny undersøgelse om hormonforstyrrende stoffer, der fører til spontane aborter, bør følges op med handling.
Disse stoffer skal ikke være i forbrugerprodukter, mener Det Økologiske Råd. 

Syddansk Universitet (SDU) har netop offentliggjort forskningsresultater, som viser, at en gruppe kemikalier – de svært nedbrydelige fluorstoffer – øger risikoen for spontan abort 16 gange. 
Det er en meget voldsom effekt, og bør øjeblikkeligt føre til handling fra politikernes side.

”Den nye undersøgelse er meget bekymrende og bør få alarmklokkerne til at ringe i Miljøministeriet, som hurtigst muligt må sørge for regulering på området”, siger ph.d. og seniorrådgiver for kemikalieområdet hos Det Økologiske Råd, Lone Mikkelsen og tilføjer:

”Jeg tvivler ikke på, at miljøministeren tager sagen meget alvorligt, og det er glædeligt, at hun allerede har bedt Miljøstyrelsen se nærmere på forskningsresultaterne. Men det er vigtigt, at konklusionerne ikke blot ender i endnu en rapport. Disse stoffer skal reguleres, så forbrugerne fremadrettet sikres i langt højere grad, end de er i dag”.

Denne effekt i SDU-undersøgelsen ses ved de to specifikke perfluorerede stoffer, PFNA og PFDA. Vi har tidligere set andre stærkt bekymrende effekter ved det perfluorerede stof, PFOA. Disse tre stoffer er (modsat PFOS) fortsat tilladt i EU. Det Økologiske Råd ser en fælles EU-regulering som vejen frem, da det vil skabe den største sikkerhed for forbrugerne, men Danmark har mulighed for at lægge pres på EU-Kommissionen. For PFOAs vedkommende kan vi følge Norges eksempel, hvor de allerede i 2013 forbød PFOA i tekstiler. Men den nye undersøgelse viser, at også PFNA og PFDA bør forbydes. Indtil dette sker kan Danmark fremme miljømærkede varer samt sikre, at det offentlige via sin indkøbspolitik undgår disse fluorstoffer.

Sådan kan du selv beskytte dig imod skadelige fluorstoffer:

· Køb kun Svanemærket mad- og bagepapir, som er helt uden fluorstoffer

· Undgå mikrobølgepopcorn, da indholdet af fluorerede stoffer i emballagen i alt for høj grad afgives til popcornene ved tilberedning

Spørg i butikken inden køb


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small