Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Vigtig dansk kemisejr ved EU-domstolen

Det Økologiske Råd glæder sig over dansk sejr ved EU-domstolen, som sikrer flere oplysninger til forbrugerne om farlig kemi i forbrugsvarer.

Vigtig dansk kemisejr ved EU-domstolen

Dansk sejr ved EU-domstolen afslutter langvarig strid og sikrer flere oplysninger til forbrugerne om farlig kemi i forbrugsvarer

EU-domstolen har i dag afgjort en sag, der giver adgang til flere oplysninger om farlige stoffer i forbrugsvarer – i forhold til hvad EU-kommissionen mente der skulle være adgang til. Det er en vigtig sejr. Oplysning om indhold af farlige stoffer er første skridt til, at man kan handle – enten selv vælge mindre farlige varer, eller kræve at de farlige varer forbydes. Hvis selve informationen om indhold af farlige stoffer holdes skjult for os, berøves vi muligheden for at handle.
”Dommen er en vigtig sejr for de mest progressive lande i EU, som ønsker at beskytte forbrugerne mod farlige kemiske stoffer”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Dommen handler om, hvordan man tolker EU-reglerne for indholdet af særligt farlige stoffer i en sammensat artikel – dvs. en vare med fast form, f.eks. en cykel. Hvis der er mere end 0,1 procent særligt farlige stoffer i en artikel, skal producenten eller importøren give oplysninger videre til de næste led i kæden – i sidste ende forhandleren. Desuden har forhandleren pligt til at informere forbrugeren om dette inden for 45 dage, når forbrugeren anmoder om det.

Danmark og 5 andre EU-lande samt Norge har længe ment, at denne regel gælder enkeltvis for alle de dele af cyklen, som er artikler, f.eks. håndtaget. På den måde risikerer man ikke at købe en cykel, hvor håndtaget er fyldt med farlig kemi, uden at man kan få dette oplyst. Kommissionen mente derimod, at forhandleren ikke havde pligt til at oplyse dette, hvis cyklen samlet set holder sig indenfor 0,1 procent grænsen, men denne fortolkning er afvist af domstolen.

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Christian Ege, tlf. 28580698


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small