Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Vigtig dansk kemisejr ved EU-domstolen

Det Økologiske Råd glæder sig over dansk sejr ved EU-domstolen, som sikrer flere oplysninger til forbrugerne om farlig kemi i forbrugsvarer.

Vigtig dansk kemisejr ved EU-domstolen

Dansk sejr ved EU-domstolen afslutter langvarig strid og sikrer flere oplysninger til forbrugerne om farlig kemi i forbrugsvarer

EU-domstolen har i dag afgjort en sag, der giver adgang til flere oplysninger om farlige stoffer i forbrugsvarer – i forhold til hvad EU-kommissionen mente der skulle være adgang til. Det er en vigtig sejr. Oplysning om indhold af farlige stoffer er første skridt til, at man kan handle – enten selv vælge mindre farlige varer, eller kræve at de farlige varer forbydes. Hvis selve informationen om indhold af farlige stoffer holdes skjult for os, berøves vi muligheden for at handle.
”Dommen er en vigtig sejr for de mest progressive lande i EU, som ønsker at beskytte forbrugerne mod farlige kemiske stoffer”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Dommen handler om, hvordan man tolker EU-reglerne for indholdet af særligt farlige stoffer i en sammensat artikel – dvs. en vare med fast form, f.eks. en cykel. Hvis der er mere end 0,1 procent særligt farlige stoffer i en artikel, skal producenten eller importøren give oplysninger videre til de næste led i kæden – i sidste ende forhandleren. Desuden har forhandleren pligt til at informere forbrugeren om dette inden for 45 dage, når forbrugeren anmoder om det.

Danmark og 5 andre EU-lande samt Norge har længe ment, at denne regel gælder enkeltvis for alle de dele af cyklen, som er artikler, f.eks. håndtaget. På den måde risikerer man ikke at købe en cykel, hvor håndtaget er fyldt med farlig kemi, uden at man kan få dette oplyst. Kommissionen mente derimod, at forhandleren ikke havde pligt til at oplyse dette, hvis cyklen samlet set holder sig indenfor 0,1 procent grænsen, men denne fortolkning er afvist af domstolen.

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Christian Ege, tlf. 28580698


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis