"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eyes

http://www.ecocouncil.dk/global-okologi
Nyt nummer:
Global Økologi 1/2017
Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Forældet kemikalielovgivning skal strammes op

Den europæiske kemikalielovgivning er forældet og Det Økologiske Råd opfordrer derfor Miljø- og fødevareministeren til at rejse debatten om sundhedsskadelige kemikalier så hurtigt som muligt i EU. 

Pressemeddelse:

Ny dansk forskning om kemikaliers kombinationseffekter viser, at selv lave koncentrationer af kemikalier, man i dag anser som sikre, kan være skadelige, når man udsættes for flere kemikalier samtidig. Det betyder, at den europæiske kemikalielovgivning er forældet og Miljøorganisationen Det Økologiske Råd opfordrer derfor Miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, til at rejse debatten i EU så hurtigt som muligt.

Der kommer hele tiden nye kemikalier på markedet, selvom vi i virkeligheden ikke har tilstrækkeligt viden om deres effekter på mennesker og miljø. Kemikalier er reguleret under den europæiske kemikalielovgivning REACH, hvor kemikalier risikovurderes som enkeltstående stoffer. Denne tilgang til regulering påvises nu at være forældet. Selv lave koncentrationer af kemikalier kan være skadelige, når man udsættes for flere kemikalier samtidig.

Det er meget afgørende, at vi nu har fået den videnskabelige evidens, som påviser vigtigheden af, at kemikalielovgivningen bliver strammet. Med de nye resultater står det lysende klart, at den hidtidige tilgang til en risikovurdering er forældet”, siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier i Det Økologiske Råd, og fortsætter:

Det er ubegribeligt, at kemikalier stadig kun testes enkeltvis, når virkeligheden er, at vi udsættes for et væld af kemikalier hver eneste dag”.

Også de såkaldte lavdosiseffekter er blevet påvist muligt skadelige. Det danske forskerteam har testet 27 forskellige kemikalier i koncentrationer tilsvarende dem, som mennesker udsættes for i deres dagligdag. 
For de enkelte kemikalier er der tale om lovlige koncentrationer, men alligevel så forskerne skadelige effekter på forsøgsdyr, når de blev udsat for en kombination af disse kemikalier i lave doser.

Det har længe været vores store bekymring, at der på grund af mangelfuld lovgivning bliver introduceret alt for mange kemikalier på det europæiske marked, som ikke er ordentligt undersøgt for deres effekter på mennesker og miljø. Det er nu en realitet, at det forholder sig sådan, og derfor opfordrer vi Miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, til at rejse debatten i EU så hurtigt som muligt”, siger Lone Mikkelsen.

For mere information
Seniorrådgiver i kemikalier i Det Økologiske Råd, Lone Mikkelsen, tlf. 25 79 20 01.
Sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege, tlf. 28 58 06 98.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Debatarrangement om europæisk energipolitik
Tid: 28. sep. 2017, kl 13-15
Sted: Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg
Læs mere 
Tilmeld dig her

Shipping’s fair share
Tid: 22. nov 2017, kl 9.00-16.30
Sted: Clarion Hotel , CPH
Læs mere her

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2017, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

G 01 17