Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Forældet kemikalielovgivning skal strammes op

Den europæiske kemikalielovgivning er forældet og Det Økologiske Råd opfordrer derfor Miljø- og fødevareministeren til at rejse debatten om sundhedsskadelige kemikalier så hurtigt som muligt i EU. 

Pressemeddelse:

Ny dansk forskning om kemikaliers kombinationseffekter viser, at selv lave koncentrationer af kemikalier, man i dag anser som sikre, kan være skadelige, når man udsættes for flere kemikalier samtidig. Det betyder, at den europæiske kemikalielovgivning er forældet og Miljøorganisationen Det Økologiske Råd opfordrer derfor Miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, til at rejse debatten i EU så hurtigt som muligt.

Der kommer hele tiden nye kemikalier på markedet, selvom vi i virkeligheden ikke har tilstrækkeligt viden om deres effekter på mennesker og miljø. Kemikalier er reguleret under den europæiske kemikalielovgivning REACH, hvor kemikalier risikovurderes som enkeltstående stoffer. Denne tilgang til regulering påvises nu at være forældet. Selv lave koncentrationer af kemikalier kan være skadelige, når man udsættes for flere kemikalier samtidig.

Det er meget afgørende, at vi nu har fået den videnskabelige evidens, som påviser vigtigheden af, at kemikalielovgivningen bliver strammet. Med de nye resultater står det lysende klart, at den hidtidige tilgang til en risikovurdering er forældet”, siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier i Det Økologiske Råd, og fortsætter:

Det er ubegribeligt, at kemikalier stadig kun testes enkeltvis, når virkeligheden er, at vi udsættes for et væld af kemikalier hver eneste dag”.

Også de såkaldte lavdosiseffekter er blevet påvist muligt skadelige. Det danske forskerteam har testet 27 forskellige kemikalier i koncentrationer tilsvarende dem, som mennesker udsættes for i deres dagligdag. 
For de enkelte kemikalier er der tale om lovlige koncentrationer, men alligevel så forskerne skadelige effekter på forsøgsdyr, når de blev udsat for en kombination af disse kemikalier i lave doser.

Det har længe været vores store bekymring, at der på grund af mangelfuld lovgivning bliver introduceret alt for mange kemikalier på det europæiske marked, som ikke er ordentligt undersøgt for deres effekter på mennesker og miljø. Det er nu en realitet, at det forholder sig sådan, og derfor opfordrer vi Miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, til at rejse debatten i EU så hurtigt som muligt”, siger Lone Mikkelsen.

For mere information
Seniorrådgiver i kemikalier i Det Økologiske Råd, Lone Mikkelsen, tlf. 25 79 20 01.
Sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege, tlf. 28 58 06 98.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small