"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Image is not available
Image is not available
Image is not available
Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Bisphenol A i fødevarer skader vores børn

Bisphenol A er et hormonforstyrrende kemikalie, der blandt andet kan skade børns udvikling. Alligevel findes stoffet i stort set alle dåser og overføres til vores mad. EU, som for snart 2 år siden skulle have tilvejebragt en lovgivning, der kan beskytte forbrugerne, nøler.

Pressemeddelelse

29. oktober 2015

Bisphenol A i fødevarer skader vores børn

I aften vil DR Kontant vise, hvordan vi bliver udsat for hormonforstyrrende kemikalier i vores fødevarer. Bisphenol A findes i stort set alle dåser, og stoffet overføres til vores mad. Vi udsættes for stofferne i rigtig mange produkter, men EU, som for snart 2 år siden skulle have tilvejebragt en lovgivning, der skulle beskytte forbrugerne, nøler. Bisphenol A er hormonforstyrrende og særligt mindre børn og gravide er følsomme overfor denne påvirkning, der kan skade børns udvikling.

Gang på gang fremlægger medierne bevis på, at vi i høj grad er udsat for hormonforstyrrende kemikalier i vores hverdag. Denne gang er det DR Kontant, som viser, hvordan niveauet af kemikaliet bisphenol A stiger i vores krop, når vi spiser meget dåsemad. Danske forskere har påvist, at stoffet er hormonforstyrrende i kraft af, at det virker som det kvindelige kønshormon østrogen, hvilket påvirker særligt små drengebørn.

”Danmark har for flere år siden forbudt bisphenol A i sutteflasker, og siden også i mademballage til små børn. Men børn får hurtigt det samme mad som mor og far, og derfor er disse delvise forbud slet ikke tilstrækkeligt. Frankrig har taget konsekvensen og forbudt bisphenol A i alt mademballage, men desværre vil Danmark ikke følge trop. Det er trist, når det tydeligvis er anerkendt, at kemikaliet er sundhedsskadeligt,” siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

”Det er simpelthen ikke rimeligt, at forbrugerne selv skal vide, hvilke madvarer og andre produkter de trygt kan købe i deres hverdag og hvilke der er sundhedsskadelige. Vi skal have de hormonforstyrrende stoffer ud af de produkter vi spiser eller omgiver os med”, understreger Lone Mikkelsen.

”Vi hører ofte at Danmark ikke kan gå enegang. Men når et stort land som Frankrig laver forbud mod et farligt stof, bør Danmark følge trop. Det vil øge chancen for efterhånden at få et forbud på EU-plan”, siger Christian Ege, sekretariatschef i Det Økologiske Råd.

Helt generelt mangler der regulering af de hormonforstyrrende stoffer, som findes i en lang række forbrugerprodukter, herunder legetøj, elektronik og tekstiler. Ifølge et lovkrav skulle Europa-Kommissionen for snart 2 år siden have fremlagt kriterier for hormonforstyrrende stoffer, men det er endnu ikke sket. Denne nølen har standset alt andet arbejde på området. Sverige trak i maj 2014 EU Kommissionen for EU Domstolen. Dette søgsmål er i dag støttet af Ministerrådet, Europa-Parlamentet samt 21 EU-medlemslande, herunder Danmark.

For mere information:
Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd – Tlf. 33 18 19 34/25 79 20 01 – lone@ecocouncil.dk

Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd – Tlf. 33 18 19 33 / 28 58 06 98 – christian@ecocouncil.dk 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2018, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small