Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Sverige sejrer i EU-sag om hormonforstyrrende stoffer

  Nu har EU-Domstolen fejet enhver tvivl af bordet: Kommissionen har brudt EU-retten. Det Økologiske Råd håber, at dommen kan sætte skub i arbejdet med at fjerne alle hormonforstyrrende stoffer fra vores mad, luft og ejendele. 

Pressemeddelse

Nu har EU-Domstolen fejet enhver tvivl af bordet: Kommissionen har brudt EU-retten. Det Økologiske Råd håber, at dommen kan sætte skub i arbejdet med at fjerne alle hormonforstyrrende stoffer fra vores mad, luft og ejendele.

EU-Domstolens hammer er faldet her til morgen – Kommissionen overtræder EU-retten, når den i to år efter tidsfristen stadig mangler at fastlægge kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Sverige har med støtte fra Danmark og andre lande slæbt Kommissionen for retten og vundet.

Lone Mikkelsen, ph.d. og kemikalieekspert hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd er lettet.

”Sverige har vundet en stor sejr. Dommen har fejet enhver tvivl væk. EU-Kommissionen har ikke ret til at forbigå EU-lov. Så nu kan vi endelig komme videre med at få styr på de hormonforstyrrende stoffer.”

Og det haster, mener Lone Mikkelsen.

”Pizzabakker, dåsetomater, legetøj, elektronik og cremer. Vi omgiver os med produkter, der indeholder stoffer, som kan skade vores børns udvikling og give kræft. Det gør vi, fordi EU langtfra sikrer en tilstrækkelig regulering af hormonforstyrrende stoffer og trækker beslutninger om forbud i langdrag. Forsinkelsen fra EU er en stor del af grunden til, at vi i dag fortsat bliver udsat for de skadelige stoffer,” siger hun.

Medierne bringer ofte historier om hvordan vi i høj grad udsættes for hormonforstyrrende stoffer. Senest viste DR Kontant, hvordan niveauet af bisphenol A stiger i vores krop, når vi spiser meget mad fra dåser, som f.eks. flåede tomater, makrel, frugt, bønner mm. Ifølge forskere er der ingen tvivl om, at bisphenol A har sundhedsskadelige virkninger. Lone Mikkelsen mener, at tiden er inde til at handle. 

”Danske og internationale forskere har arbejdet på området i årtier. Men vi mangler stadig den rygende pistol for at få EU og Danmark til at reagere. Hvad skal der til? Skal der fødes flere børn med misdannede kønsorganer? Og skal flere og flere par have svært ved at få børn? Hvor længe skal vi være vidne til, at EU-lovgivningen i højere grad går industriens ærinde end befolkningens?” spørger hun.

Nu bliver det op til Europa-Parlamentet og Ministerrådet at presse Kommissionen til at få kriterierne på plads.

”Europa-Parlamentet og Ministerrådet bør reagere med det samme. Det er ikke rimeligt, at forbrugerne skal være i tvivl om, hvilke forbrugerprodukter de trygt kan købe i butikkerne, og hvilke der er sundhedsskadelige. De hormonforstyrrende stoffer skal ud af de produkter vi omgiver os med,” siger Lone Mikkelsen.

Fakta: Sverige lagde sag an mod EU-Kommissionen, fordi den helt tilbage i december 2013 skulle have fastlagt fælles kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Med de kriterier, kan EU forbyde specifikke kemikalier eller fastlægge grænseværdier for, hvor meget forbrugerprodukter må indeholde. EU-Domstolen fastslår nu, at EU-Kommissionen bryder EU-retten.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small