"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eyes

http://www.ecocouncil.dk/global-okologi
Nyt nummer:
Global Økologi 1/2017
Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Gravide har færre ftalater i kroppen

En ny undersøgelse viser, at gravide kvinder har færre ftalater i kroppen end tidligere, hvilket sandsynligvis er et resultat af en øget regulering af ftalaterne. Men er det et udtryk for, at gravide i dag er sundere end tidligere, eller er det blot andre kemikalier, som ophobes i vores kroppe i dag?

Pressemeddelelse

7. januar 2016

Gravide har færre ftalater i kroppen, men er de sundere?

Nye resultater fra Odense viser, at gravide i dag har færre ftalater i kroppen end tidligere. Positivt, siger Det Økologiske Råd. Det peger på, at forbud og regulering virker. Men skjuler disse resultater, at det nu blot er andre kemikalier vi har ophobet i vores kroppe? Og kan de i givet fald også skade kommende generationer?

Ny forskning fra Odense viser rigtig positive tendenser. Gravide kvinder bærer ikke længere rundt på lige så mange skadelige ftalater i deres kroppe, som tidligere. Nyfødte drengebørn ser også sunde og raske ud. 

”De gode resultater er meget sandsynligt resultatet af flere forbud og øget regulering af ftalaterne. Det er meget positivt, og er jo den bedste argumentation for, at der i det hele taget skal lovgives i forhold til de hormonforstyrrende stoffer,” siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

”Men jeg har en bekymring for, at disse resultater kan dække over andre skræmmende tal. For der er jo mange andre hormonforstyrrende stoffer, som denne forskning ikke har undersøgt for”, understreger Lone Mikkelsen og fortsætter: ”Industrien er begyndt at udskifte ftalater med en ny type af kemikalier der har samme blødgørende egenskaber, og flere resultater peger på, at disse er mere skadelige end ftalaterne.”

Forskerne bag undersøgelsen understreger netop også denne problemstilling; at deres resultater udelukkende viser en positiv tendens i forhold til gravides indhold af ftalater i kroppen, men ikke har medtaget alt det andet vi alle sammen udsættes for hver dag. 

Cocktaileffekten af de forskellige kemikalier vi optager via luften, vores mad og de produkter vi omgiver os med, er en faktor, som man slet ikke kender nok til i dag. Desværre viser megen dansk forskning, at denne effekt gør kemikalierne endnu mere skadelige end de er vurderet til i dag.

”Jeg glæder mig over, at undersøgelsen fra Odense viser, at nyfødte drenge i dag ser sunde og raske ud i forhold til tidligere undersøgelser. Men vi udsættes stadig for mange hormonforstyrrende stoffer, som kan skade udviklingen på et utal af måder – også på sigt. Disse kemikalier skal ud af forbrugerprodukter – så vi ikke skal gå og være bekymrede,” siger Lone Mikkelsen.

For mere information:

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier – Tlf. 25 79 20 01 – lone@ecocouncil.dk
Christian Ege, sekretariatschef – Tlf. 33 18 19 33 / 28 58 06 98 – christian@ecocouncil.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Shipping’s fair share
Tid: 22. nov 2017, kl 9-16.30
Sted: Clarion Hotel , CPH
Læs mere her

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2017, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Kommunalvalg 2017

 

valg  Fokusèr på 
Miljø og Klima
i valgkampen 


Forslag til emner ved 
Kommunalvalget 2017 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

G 01 17