Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Gravide har færre ftalater i kroppen

En ny undersøgelse viser, at gravide kvinder har færre ftalater i kroppen end tidligere, hvilket sandsynligvis er et resultat af en øget regulering af ftalaterne. Men er det et udtryk for, at gravide i dag er sundere end tidligere, eller er det blot andre kemikalier, som ophobes i vores kroppe i dag?

Pressemeddelelse

7. januar 2016

Gravide har færre ftalater i kroppen, men er de sundere?

Nye resultater fra Odense viser, at gravide i dag har færre ftalater i kroppen end tidligere. Positivt, siger Det Økologiske Råd. Det peger på, at forbud og regulering virker. Men skjuler disse resultater, at det nu blot er andre kemikalier vi har ophobet i vores kroppe? Og kan de i givet fald også skade kommende generationer?

Ny forskning fra Odense viser rigtig positive tendenser. Gravide kvinder bærer ikke længere rundt på lige så mange skadelige ftalater i deres kroppe, som tidligere. Nyfødte drengebørn ser også sunde og raske ud. 

”De gode resultater er meget sandsynligt resultatet af flere forbud og øget regulering af ftalaterne. Det er meget positivt, og er jo den bedste argumentation for, at der i det hele taget skal lovgives i forhold til de hormonforstyrrende stoffer,” siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

”Men jeg har en bekymring for, at disse resultater kan dække over andre skræmmende tal. For der er jo mange andre hormonforstyrrende stoffer, som denne forskning ikke har undersøgt for”, understreger Lone Mikkelsen og fortsætter: ”Industrien er begyndt at udskifte ftalater med en ny type af kemikalier der har samme blødgørende egenskaber, og flere resultater peger på, at disse er mere skadelige end ftalaterne.”

Forskerne bag undersøgelsen understreger netop også denne problemstilling; at deres resultater udelukkende viser en positiv tendens i forhold til gravides indhold af ftalater i kroppen, men ikke har medtaget alt det andet vi alle sammen udsættes for hver dag. 

Cocktaileffekten af de forskellige kemikalier vi optager via luften, vores mad og de produkter vi omgiver os med, er en faktor, som man slet ikke kender nok til i dag. Desværre viser megen dansk forskning, at denne effekt gør kemikalierne endnu mere skadelige end de er vurderet til i dag.

”Jeg glæder mig over, at undersøgelsen fra Odense viser, at nyfødte drenge i dag ser sunde og raske ud i forhold til tidligere undersøgelser. Men vi udsættes stadig for mange hormonforstyrrende stoffer, som kan skade udviklingen på et utal af måder – også på sigt. Disse kemikalier skal ud af forbrugerprodukter – så vi ikke skal gå og være bekymrede,” siger Lone Mikkelsen.

For mere information:

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier – Tlf. 25 79 20 01 – lone@ecocouncil.dk
Christian Ege, sekretariatschef – Tlf. 33 18 19 33 / 28 58 06 98 – christian@ecocouncil.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small