Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Frankrig vil skubbe skadelige stoffer ud af produktion

Nyt fransk lovforslag skal få virksomheder til at fjerne de mest skadelige kemikalier fra deres produkter. Lad os gøre det samme i Danmark, siger Det Økologiske Råd. 

Pressemeddelelse

3. februar 2016

Frankrig arbejder for at skubbe skadelige stoffer ud af produktion

Nyt fransk lovforslag skal få virksomheder til at fjerne de mest skadelige kemikalier fra deres produkter. Lad os gøre det samme i Danmark, siger Det Økologiske Råd. 

Frankrig går endnu engang foran med et nyt lovforslag mod skadelige kemikalier, fordi EU er for langsom. Den såkaldte ’Detox’-lov skal få virksomheder til at bytte skadelige stoffer ud med ufarlige alternativer. Ifølge Lone Mikkelsen er det den helt rigtige vej at gå. Hun er kemikalieekspert og ph.d. hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

”EU er alt for langsom til at forbyde hormonforstyrrende og andre skadelige kemikalier. De findes overalt i vores omgivelser, øger risikoen for kræft og skader vores børns udvikling. Den traditionelle industri trækker gang på gang det længste strå. Men det franske lovforslag er et vigtigt forsøg på at rykke Frankrig og EU – til gavn for såvel forbrugerne som de virksomheder, der tør satse på innovation. Vi bør gøre det samme i Danmark,” siger hun.  

Frankrig har et forbud mod bisphenol A i alt mademballage. Og i januar stemte et flertal i Nationalforsamlingen så for et lovforslag om erstatning af skadelige stoffer. Forslaget skal nu drøftes i Senatet. Politikeren Jean-Louis Roumégas fra den grønne gruppe, ’groupe écologiste’, fremsatte lovforslaget, fordi studie efter studie viser, at borgerne udsættes for skadelige stoffer i mad, tøj, møbler, sminke og legetøj. Og fordi EU fortsat tillader industrien frit at bruge stofferne, på trods af at de med stor sandsynlighed kan give kræft og kroniske sygdomme. 

Tager 100 år i det tempo
EU’s kemikalielovgivning REACH skal ellers forbyde eller sætte grænser for skadelige stoffer i produkter. Men ifølge Jean-Louis Roumégas er den ikke tilstrækkelig, og han forudser, at ”det vil tage 100 år at tilskynde industrien til at erstatte stofferne, hvis vi fortsætter i REACH-tempo.” Han henviser til, at EU indtil videre kun har forbudt 31 ud af de mindst 1000 problematiske stoffer, der cirkulerer i vores omgivelser. 

I Nationalforsamlingen stemte Republikanerne (tidligere UMP) imod lovforslaget med argumenter om konkurrenceforvridning. 

”Også den danske regering siger, at det skader konkurrenceevnen, hvis danske virksomheder skal efterleve strammere krav end konkurrenterne i EU. Men for det første handler det i sidste ende om at presse EU til at komme ud af dødvandet og få vedtaget fælles regler. For det andet kan danske virksomheder opnå konkurrencefordele, hvis de er med i front med alternative løsninger. Sådan gik det for de virksomheder, der tidligt tog føringen inden for vedvarende energi herhjemme. Det samme kan ske på kemikalieområdet. Spørgsmålet er bare, om vores politikere vil og tør bane vejen,” siger hun.  

Hvis det franske senat stemmer for lovforslaget, kan processen fortsætte med høringssvar og kommissionsarbejde frem mod en vedtagelse af loven. 

Kontakt
Seniorrådgiver Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd – Tlf. 3318 1934/2579 2001 – lone@ecocouncil.dk

Om det franske lovforslag ’Detox’:
Virksomheder skal deklarere, hvis de bruger problematiske kemikalier (for menneskers sundhed eller miljø). Gennem beskatning og mærkning skal staten opmuntre dem til at erstatte disse med mindre farlige alternativer, hvis de findes ’til en rimelig pris’. Regeringen skal samtidig lave en national plan for erstatning af problematiske stoffer på en liste, som de opdaterer hvert år. Et flertal i Nationalforsamlingen stemte for forslaget den 14. januar. 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small