"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Image is not available
Image is not available
Image is not available
Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Bispenol A skader vores evne til at få børn

For første gang slår EU fast, at bispenol A skader menneskets evne til at få børn. Det bør bane vejen for endelig at fjerne stoffet fra mademballager.

Pressemeddelelse:

9. februar 2016

EU klar i mælet: Bispenol A skader vores evne til at få børn

For første gang slår EU fast, at bispenol A skader menneskets evne til at få børn. Det bør bane vejen for endelig at fjerne stoffet fra mademballager, mener Det Økologiske Råd.

Miljøorganisationer og forskere har længe sagt det højt og skarpt: stoffet bispenol A, som bl.a. bliver brugt i dåser med flåede tomater, makrel og bønner, er skadeligt for vores sundhed. Samme melding lyder nu for første gang fra EU-Kommissionen og medlemslandene. De har netop klassificeret stoffet som giftigt for mennesker, fordi det skader vores evne til at få børn. Det får sundhedsfare-kategorien ’1B stof’. Stoffer i denne boks er forbudt i bl.a. rengøringsmidler og plejeprodukter, og kan desuden komme direkte på EU's kandidatliste over stoffer, som på sigt bliver forbudt i forbrugerprodukter.

Ifølge kemikalieekspert og seniorrådgiver Lone Mikkelsen fra miljøorganisationen Det Økologiske Råd er det en helt afgørende beslutning.

”EU-landene sender her et meget klart signal om, at bisphenol A er farligt og skal ud af vores forbrugerprodukter. Det bør endelig bane vejen for, at det rent faktisk sker,” siger Lone Mikkelsen

Problemerne med hormonforstyrrende stoffer bliver jævnligt skildret i medierne. Bl.a. viste DR Kontant sidste år, hvordan niveauet af bispenol A stiger i vores krop, når vi spiser meget mad fra dåser. Allerede dengang udtalte professor Ulla Hass fra DTU Fødevareinstituttet, at der ikke hersker tvivl om, at bisphenol A skader vores sundhed.

”Det koster vores samfund utroligt dyrt at vente på, at EU's eksperter får vurderet stofferne. Systemet er alt for tungt, som det er i dag. Men medlemslande kan speede denne proces op, og det har Frankrig netop gjort i denne sag” understreger Lone Mikkelsen, som henviser til, at Frankrig presser på og allerede har forbudt stoffet i alle mademballager.

”Frankrig har taget konsekvensen og forbudt bisphenol A i alt mademballage. Danmark har et forbud mod stoffet i mademballage til små børn. Men børn får tidligt i deres liv samme mad som mor og far, og derfor er disse delvise forbud slet ikke nok, hvis vi virkelig vil beskytte de allermest sårbare mod hormonforstyrrelser. Alligevel har Danmark valgt ikke at følge Frankrigs initiativ. Det bør vi gøre nu,” siger Lone Mikkelsen.

18 internationale forskere leverede i 2015 en beregning, hvor de konkluderede, at de hormonforstyrrende stoffer hvert år koster EU mindst 1170 milliarder kroner, når de tog udgangspunkt i skadevirkninger på menneskers sundhed, frugtbarhed og intelligens.

Læs pressemeddelelse fra EUROPEAN ENVIRONMENTAL BUREAU og få flere detaljer

Kontakt:

Seniorrådgiver Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd – Tlf. 3318 1934/2579 2001 – lone@ecocouncil.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2018, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small