Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Hormonrelaterede lidelser koster EU milliarder

En ny undersøgelse viser, at hormonforstyrrende stoffer kan bidrage til nedsat forplantningsevne og andre sundhedsgener, som hundredtusinder af kvinder lever med. Det betyder både forringet livskvalitet og koster hvert år EU milliarder i sundhedsudgifter og tabt indtjening.

Pressemeddelelse

29. marts 2016

Hormonrelaterede lidelser hos kvinder koster EU milliarder

Hormonforstyrrende stoffer kan bidrage til nedsat forplantningsevne og andre sundhedsgener, som hundredtusinder af kvinder lever med. Et forskerteam anslår nu, at to specifikke hormonrelaterede lidelser hos kvinder, endometriose og muskelknuder i livmoderen, hvert år koster EU 1,4 milliarder euro i sundhedsudgifter og tabt indtjening.

En ny undersøgelse, som netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift ’Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’ konkluderer, at to specifikke hormonrelaterede lidelser hos kvinder, endometriose og muskelknuder i livmoderen, hvert år koster EU 1,4 milliarder euro eller knap 10,5 milliarder kroner. Det er selvsagt ikke kun EU-landene der har store omkostninger for dette. Kvinderne betaler også dyrt for disse lidelser. Endometriose forekommer med en hyppighed af 5-10 % af alle kvinder i den fødedygtige alder1 og ca. halvdelen af alle kvinder har muskelknuder inden overgangsalderen2. Begge dele kan være medvirkende til, at det er sværere at blive gravid.

”EU-landene har allerede en tårnhøj udgiftspost til de sundhedsmæssige skader som følge af vores udsættelse for hormonforstyrrende stoffer. Dette studie lægger endnu et stort beløb oveni. Det er afgørende, at disse stoffer bliver udfaset fra vores forbrugerprodukter. Og for mange af stofferne findes der allerede gode alternativer,” siger seniorrådgiver i kemikalier Lone Mikkelsen fra miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

I undersøgelsen blev en række hormonforstyrrende stoffer undersøgt i relation til de specifikke lidelser – DDE og en række nedbrydningsprodukter af ftalaten DEHP. DDE er et biprodukt af pesticidet DDT. DDT har i en lang årrække været forbudt i EU, men pga. biprodukternes meget lange nedbrydningstid, findes disse stadig i naturen. EU anerkender, at DEHP er særligt problematisk og det er opført på en liste, hvor det kræver særlig tilladelse at bruge disse stoffer. EU-landene overvejer dog i øjeblikket at give tilladelse til at bruge DEHP i plast til en lang række forbrugerprodukter. En overvejelse, der bliver stærkt kritiseret af miljø- og sundhedsorganisationer3, herunder Det Økologiske Råd, samt medlemmer af Europa-Parlamentet.

En af forskerne bag undersøgelsen, lektor i pædiatri Leonardo Trasande, udtalte i forbindelse med publiceringen: ”Selv om disse to gynækologiske forhold påvirker millioner af kvinder verden over, anerkender vi, at denne analyse kun afspejler toppen af isbjerget.”

”Undersøgelser fra tidligere viser allerede omkostninger for EU på over 157 milliarder euro om året. Til dette kommer ikke bare denne nye undersøgelse, men også en række faktorer, som slet ikke er medtaget i undersøgelser som disse. Bl.a. tab af livskvalitet, for hvordan sætter man f.eks. en pris på forældres sorg og bekymring, hvis de får et misdannet barn og den sorg det er slet ikke at kunne få børn?” siger Lone Mikkelsen.

For mere information:

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier – Tlf. 3318 1934/2579 2001 – lone@ecocouncil.dk

 

Fakta:

Artiklen publiceret i ’Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’: Female Reproductive Disorders, Diseases, and Costs of Exposure to Endocrine Disrupting Chemicals in the European Union; http://press.endocrine.org/doi/pdf/10.1210/jc.2015-2873

 

Referencer: 

1. https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/julianemarie/gynaekologisk-klinik/undersoegelse-og-behandling/sygdomme/Sider/endometriose.aspx
2. https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/julianemarie/gynaekologisk-klinik/undersoegelse-og-behandling/sygdomme/Sider/muskelknuder-i-livmoderen.aspx
3. http://www.env-health.org/resources/letters/article/open-letter-to-member-states-ahead


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small