Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Beat the Microbead

Den nye app 'Beat the Microbead' fortæller, om der er plastik i dine plejeprodukter

Når du bruger skrubbecreme, barberskum, hårprodukter, make-up eller andre kosmetiske produkter, risikerer du at forurene vores miljø med mikroplastik. Mikroplastik er små plastpartikler, som ikke nedbrydes i naturen og er til skade for havlevende dyr*. En skrubbecreme kan indeholde op til flere hundrede tusind stykker mikroplastik, og forskere estimerer, at op til 40 tons mikroplastik fra kosmetiske produkter udledes hvert eneste år alene til Det Baltiske Hav. I Danmark bruges årligt 29 tons mikroplastik til kosmetiske produkter, mens EU samlet set bruger 4130 tons årligt. En stor del ender i spildevandsslammet, hvoraf vi i Danmark spreder en stor del som gødning til marker, mens resten udledes videre til havmiljøet med spildevandet.

Heldigvis findes der naturlige alternativer til mikroplasten, og mange producenter har aldrig benyttet sig af mikroplastik, mens andre producenter allerede har udfaset eller er i gang med en udfasning. Men mikroplasten findes stadig i mange produkter, og det er svært som forbruger at gennemskue, hvordan man undgår det. Det gør vi nu noget ved, og vores mål er fuldstændig at stoppe udledningen af mikroplastik fra denne kilde – hurtigst muligt.

Download app'en her - gratis til Iphone, Android og Windows

Du kan nu downloade vores gratis app 'Beat the Microbead', som ved hjælp af en scanne-funktion guider dig som forbruger uden om plejeprodukter og kosmetik, der indeholder mikroplastik. Brugen af mikroplastik i plejeprodukter og kosmetik er fortsat fuldt lovligt i EU, og alle produkterne i app’en er dermed fuldt lovlige. 

Men indtil vi får et forbud, vil vi give de danske forbrugere et værktøj til nemt at kunne fravælge plejeprodukter, der forurener vores natur med mikroplastik.
Hvis et scannet produkt ikke genkendes, så kan du ved hjælp af app’en være med til at udbygge vores danske database.

Bag om app’en

Den hollandske ngo Plastic Soup Foundationstår bag udviklingen af app’en 'Beat the Microbead'. App’en er udkommet i mere end tyve lande, og den internationale kampagne mod mikroplastik i plejeprodukter og kosmetik støttes nu af over 85 ngo’er verden over. Det Økologiske Råd og Plastic Change står bag og administrerer den danske database. Det gør vi i forbindelse med vores fælles projekt "Projekt Plastfrit Hav".
Vi samarbejder tæt med de øvrige europæiske ngo’er omkring et fælles forbud i EU.

Kig ind på app'ens egen side 'Beat the Microbead' og læs mere om den internationale kampagne, og hvordan app’en fungerer. Her kan også findes de komplette produktlister.

Se vores korte film, der fortæller om arbejdet med den danske ’Beat the Microbead’ kampagne

Flere anvendelige links og hjemmesider

 • Spørgsmål og svar om mikroplastik
  Få fx svaret på hvorfor du skal undgå mikroplastik pdf her >>  (408 KB)
 • Relevant litteratur om mikroplast
  pdf Download en litteraturliste her >> (580 KB)
 • Kemiluppen
  Ønsker du at undgå andre problematiske ingredienser for miljø og sundhed i dine plejeprodukter, så kan du med fordel benytte app’en Kemiluppen udviklet af Forbrugerrådet Tænk Kemi.
 • Kampagnen Nej til mikroplast
  Bak endelig også op om Danmarks Naturfredningsforenings egen kampagne mod mikroplastik i naturen - læs mere her:Nej til mikroplast

Projektledere
Lone Mikkelsen
Det Økologiske Råd
lone@ecocouncil.dk 

Claudia Sick
Plastic Change
cs@plasticchange.org

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small