Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Indeklimaet i børneinstitutioner skal undersøges

Indeklimaet i børneinstitutioner er påvirket af blandt andet kemikalier i legetøj, partikler fra madlavning og bål samt udsving i temperaturer og fugt. Indeklimaet påvirker børns trivsel og sundhed, og derfor undersøger Det Økologiske Råd, i et projekt støttet af Realdania, hvordan det står til med indeklimaet i række børneinstitutioner.

Pressemeddelelse

19. december 2017

Indeklimaet i småbørnsinstitutioner skal undersøges

Et dårligt indeklima rammer særligt børn. Kemikalier, CO2, partikler og fugt i omgivelserne påvirker deres sundhed og trivsel, og derfor skal et nyt projekt undersøge, hvordan det står til med indeklimaet i en række børneinstitutioner. Projektet er finansieret af Realdania.

Skadelige kemikalier i legetøj, partikler fra madlavning og bål, forkerte temperaturer og fugt – det har alt sammen indflydelse på børns sundhed og trivsel. Derfor undersøger miljøorganisationen Det Økologiske Råd indeklimaet i række børneinstitutioner. Det sker i samarbejde med en lang række partnere, som hver især arbejder med forskellige vinkler på indeklima.

Realdania støtter projektet som led i foreningens indsats for at forbedre børns indeklima. Projektleder Lene Wiell Nordberg fra Realdania siger:
”I Realdania sætter vi i disse år fokus på nogle af de steder, hvor børn i særlig grad påvirkes af indeklimaet. Vi er allerede i fuldt gang med indsatser for skoler og børneværelser, og nu er turen kommet til daginstitutionerne. Vi har fokus på at stille viden, saglighed og faglighed til rådighed for beslutningstagere og samfund, og ser frem til Det Økologiske Råds undersøgelse, som vi forventer vil give os en masse ny og vigtig viden. Ikke mindst i forhold til, hvordan vi kan bidrage til at løse nogle af de udfordringer, som daginstitutionerne givetvis står overfor.”

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd, siger:

”Vi har tidligere vist, at børn udsættes for alt for høje niveauer af kemikalier, CO2 og partikler på deres børneværelser. Det skyldes bl.a. skadelige partikler fra madlavning og brændefyring, ligesom legetøj og elektronik kan frigive hormonforstyrrende stoffer. Denne indsigt i indeklimaet mangler for småbørnsinstitutioner, og den er overordentligt interessant, da børnene ofte er inde i mange timer.”

Holdet bag projektet skal granske indeklimaet i institutioner ved at måle på temperaturudsving, CO2-niveauer, fugt, kemikalier, partikler, radon, lyd og lys hvoraf de fleste er forhold, som bygningens indretning og udformning har stor indflydelse på.

Ved at kigge på både bygningstype, bygningsindretning, tekniske installationer og bygningens anvendelse og holde det op mod vores målinger, vil vi undersøge, hvilke parametre der medvirker til et godt indeklima. Bygningers konstruktion skal i sig selv i højere grad bidrage til et godt indeklima, så de ansatte i institutionerne kan bruge al deres tid på børnene, frem for at skulle bekymre sig om udluftning og temperaturregulering,” siger Lone Mikkelsen.

Projektet ser nærmere på indeklimaet i forskellige bygningstyper og ved forskellige indretninger. Sigtet er at få et indblik, der kan danne basis for konkrete anbefalinger til, hvordan eksisterende bygninger til institutioner med fordel kan renoveres og fremtidige bygninger konstrueres, for at danne ramme om et sundt indeklima for små børn.

For mere information

Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd. Tlf. 3318 1934, mail: lone@ecocouncil.dk

Lene Wiell Nordberg, projektleder i Realdania. Tlf. 29 69 52 85

Se resultater fra børneværelsesprojektet 2016: http://www.ecocouncil.dk/temasider/2769-frisk-luft-og-mindre-kemi-i-bornevaerelser


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small