Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Pressemeddelelse: PCB i gamle bygninger – der bør dømmes for nøl!

Det Økologiske Råd har i mange år presset på for, at der skulle fjernes PCB fra gamle bygninger, hvor det har været anvendt i fugemasser. Det har man gjort i mange år i Norge og Sverige. Men i årevis argumenterede Miljøstyrelsen med, at der havde været en anden byggeskik i Danmark, hvorfor problemet ikke skulle være så stort her. Der blev igangsat en undersøgelse, som var tæt på afslutning i 2005, men siden er det gået langsomt, og nu er undersøgelsen først lige blevet offentliggjort. Den tyder på, at problemet er ligeså stort i Danmark som i de andre nordiske lande. Alligevel anbefales blot yderligere undersøgelser.

Det Økologiske Råd fremlagde sine egne vurderinger og forslag som led i rapporten Miljø, Energi og Beskæftigelse, som vi udsendte sammen med fagforbundet 3F i 2005, se: default 3f Jordaffald (354 KB) , side 7-15, hvor vi foreslog et måleprogram samt overvejelser angående udskiftning af fuger. Vi foreslog desuden skærpet tilsyn med PCB i bygninger, herunder i gamle lysstofrørs-armaturer, som bør afleveres som farligt affald.

Christian Ege, formand, Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Christian Ege 33 18 19 33 / 28 58 06 98

Baggrund:
PCB er en gruppe af kemiske stoffer, som er særdeles farlige for miljø og sundhed. De er sværtnedbrydelige i miljøet, og de er mistænkt for at være hormonforstyrrende og opkoncentreres i bl.a. modermælk. Deres virkning minder om pesticidet DDT, som også blev anvendt meget i 1950’erne, 60’erne og 70’erne, og som var årsag til, at flere fugle- og dyrearter var truet. Stofferne spredte sig helt til Arktis og måles stadig i hvaler, sæler og isbjørne.
PCB’erne blev forbudt i 1976, men var tilladt i såkaldt lukkede systemer, f.eks. kondensatorer, frem til slutningen af 1980’erne.
PCB’erne befinder sig stadig i fuger i bygninger fra før 1976, hvorfra de kan fordampe og forekomme i indeklimaet.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small