"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eyes

http://www.ecocouncil.dk/global-okologi
Nyt nummer:
Global Økologi 1/2017
Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Farligt skoleudstyr bør forbydes

Bragt i Nyhedsavisen

Er det i orden at der er farlige phthalater i børns skoleudstyr? Spørgsmål har givet anledning til en del debat på det sidste, efter det er blevet offentlig kendt at Miljøstyrelsen har fundet bl.a. phthalater i viskelædere og andet skoleudstyr til børn. Dansk Erhverv har kritiseret Connie Hedegaard (K) for at ville gribe ind over for phthalater i skoleudstyr som skoletasker og penalhuse, mens de finder det rimeligt at forbyde det i viskelæder. De argumenterer med at det primært er ved indtagelse af phthalaterne, at disse stoffer udgør et problem, og at det er de færreste børn, der rent faktisk spiser deres skoletasker. Desuden henviser de til at produkterne, der indgik i Miljøstyrelsens undersøgelse (der foregik i 2006), var indkøbt før EU’s forbud mod phthalater i legetøj, der trådte i kraft i april i år. Dansk Erhvervs argumenter holder dog ikke helt vand, hvis man kigger lidt nærmere på sagen. Hvad angår EU’s forbud mod phthalater i legetøj er det uden betydning for de fundne phthalater. Dette forbud gælder nemlig kun legetøj - og ikke skoleudstyr.

Fra fingre til mund

Den orale indtagelse af phthalater gælder ikke kun spisning af skoletasker. Phthalaterne blev i undersøgelsen målt ved migration til kunstig sved. Det vil sige at når barnets hud kommer i kontakt med skoletasken vil phthalaterne kunne blive optaget i sveden. Hvis barnet derefter kommer fingre i munden, bliver phthalaterne altså alligevel indtaget oralt. Dette er også medtaget som faktor i Miljøstyrelsens undersøgelse, og man må dermed formode at Miljøstyrelsen anser det for værende realistisk, at indtagelse af phthalater kan forekomme på denne vis.

Phthalaten DEHP, der er den ene af de to undersøgte phthalater i undersøgelsen, er forbudt i legetøj til børn under 14 år i EU. Det giver ikke nogen mening at forbyde DEHP i legetøj for børn op til 14 år, og samtidig sige at det gerne må være i deres skoleudstyr. Børn over 8 - 10 år er vel sagtens mere i kontakt med deres skoleudstyr end deres legetøj. Det er positivt at Connie Hedegaard har givet udtryk for at ville tage sagen seriøst, og vi støtter i høj grad et forbud mod phthalater i skoleudstyr på EU-niveau.

Af Pia Lund Nielsen, Kemipolitisk medarbejder, Det Økologiske Råd


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Debatarrangement om europæisk energipolitik
Tid: 28. sep. 2017, kl 13-15
Sted: Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg
Læs mere 
Tilmeld dig her

Shipping’s fair share
Tid: 22. nov 2017, kl 9.00-16.30
Sted: Clarion Hotel , CPH
Læs mere her

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2017, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

G 01 17