Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Polemikken om de skadelige parabener

Bragt i Nyhedsavisen

Der har på det seneste været en del diskussion vedrørende de to parabener propyl- og isopropylparaben, der er tilladt i svanemærkede produkter. Dette har givet anledning til en del undren blandt befolkningen og flere journalister at disse to parabener, der er under mistanke for at kunne have hormonforstyrrende effekter i mennesker, må være i produkter, der ellers er mærket for netop at kunne slå på at være uden stoffer, der har uønskede virkninger. Butyl- og isobutylparaben er forbudte i svanemærkede produkter, da disse er karakteriseret som kritiske parabener, fordi de kan ophobes i dyr og mennesker og yderligere er skadelige for miljøet, mens parabenerne methyl- og ethylparaben er vurderet til at være uskadelige af EU.

Utilstrækkeligt

Informationscentret for miljø og sundhed advarer mod at købe produkter, der indeholder propyl- og isopropylparaben, mens miljøstyrelsen ikke mener disse stoffer udgør nogen trussel mod sundheden. EU’s videnskabelige komite for forbrugerprodukter konkluderede i oktober 2006 at de oplysninger den havde modtaget fra industrien med henblik på at kunne foretage en sikkerhedsvurdering af parabenerne propyl-, isopropyl-, butyl- og isobutylparaben er utilstrækkelige, og at komiteen derfor ikke kunne tage endelig beslutning om sikkerheden ved anvendelsen af disse 4 parabener.

EU’s arbejdsgruppe vedrørende kosmetik har meldt ud at de vil fremlægge forslag til regulering af de 4 parabener, med mindre de modtager tilstrækkelig information til en vurdering af stoffernes sikkerhed inden udgangen af 2007, og at denne falder positivt ud.

Dokumentation

Med EU's nye kemikaliepolitik REACH, der trådte i kraft d. 1. juni i år, er der indført et princip om ’no data – no marketing’ (ingen data – ingen markedsføring), dvs. at hvis industrien ikke sørger for at fremlægge tilstrækkelig dokumentation for, at de stoffer de bruger i diverse produkter er ufarlige, skal det heller ikke være lovligt at markedsføre disse produkter. Nu bliver det spændende at se hvorledes dette princip bliver ført ud i virkeligheden. Imens kunne et forbud mod propyl- og isopropylparaben i svanemærkede produkter til børn og gravide være hensigtsmæssigt, da netop børn og fostre er ekstra påvirkelige over for eventuelle hormonforstyrrende effekter.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small