Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Polemikken om de skadelige parabener

Bragt i Nyhedsavisen

Der har på det seneste været en del diskussion vedrørende de to parabener propyl- og isopropylparaben, der er tilladt i svanemærkede produkter. Dette har givet anledning til en del undren blandt befolkningen og flere journalister at disse to parabener, der er under mistanke for at kunne have hormonforstyrrende effekter i mennesker, må være i produkter, der ellers er mærket for netop at kunne slå på at være uden stoffer, der har uønskede virkninger. Butyl- og isobutylparaben er forbudte i svanemærkede produkter, da disse er karakteriseret som kritiske parabener, fordi de kan ophobes i dyr og mennesker og yderligere er skadelige for miljøet, mens parabenerne methyl- og ethylparaben er vurderet til at være uskadelige af EU.

Utilstrækkeligt

Informationscentret for miljø og sundhed advarer mod at købe produkter, der indeholder propyl- og isopropylparaben, mens miljøstyrelsen ikke mener disse stoffer udgør nogen trussel mod sundheden. EU’s videnskabelige komite for forbrugerprodukter konkluderede i oktober 2006 at de oplysninger den havde modtaget fra industrien med henblik på at kunne foretage en sikkerhedsvurdering af parabenerne propyl-, isopropyl-, butyl- og isobutylparaben er utilstrækkelige, og at komiteen derfor ikke kunne tage endelig beslutning om sikkerheden ved anvendelsen af disse 4 parabener.

EU’s arbejdsgruppe vedrørende kosmetik har meldt ud at de vil fremlægge forslag til regulering af de 4 parabener, med mindre de modtager tilstrækkelig information til en vurdering af stoffernes sikkerhed inden udgangen af 2007, og at denne falder positivt ud.

Dokumentation

Med EU's nye kemikaliepolitik REACH, der trådte i kraft d. 1. juni i år, er der indført et princip om ’no data – no marketing’ (ingen data – ingen markedsføring), dvs. at hvis industrien ikke sørger for at fremlægge tilstrækkelig dokumentation for, at de stoffer de bruger i diverse produkter er ufarlige, skal det heller ikke være lovligt at markedsføre disse produkter. Nu bliver det spændende at se hvorledes dette princip bliver ført ud i virkeligheden. Imens kunne et forbud mod propyl- og isopropylparaben i svanemærkede produkter til børn og gravide være hensigtsmæssigt, da netop børn og fostre er ekstra påvirkelige over for eventuelle hormonforstyrrende effekter.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis