Kemikalier, miljø og sundhed – en udfordring for EU's kemikaliepolitik

Pressemeddelelse

Det Økologiske Råd udkommer på tirsdag med et nyt hæfte om kemikalier, miljø og sundhed. Hæftet informerer om mange af de kemikalier vi bevidst eller ubevidst omgiver os med i hverdagen, og om hvorledes de påvirker vores miljø og sundhed. Hæftet giver samtidig et indblik i EU’s nye kemikalielovgivning, REACH, og hvorledes denne regulerer disse stoffer. Hæftet er især rettet mod undervisning på gymnasieuddannelserne - i fagene kemi, biologi, geografi og samfundsfag, og lægger op til projektarbejde og tværfaglig undervisning.

I løbet af 1900 tallet blev der opfundet tusindvis af nye kemiske stoffer og produkter. Samtidig er vi blevet meget rigere og den teknologiske udvikling i kemiindustrien har åbnet for helt nye muligheder. Dette betyder at vi i dag har fået adgang til mange nye produkter - med nye kemikalier. Disse kemikalier er nu overalt i vores miljø, vores fødevarer - og i vores krop.

Menneskets forplantningsevne er blevet reduceret i de seneste årtier, og vi ved at en række industrikemikalier har denne effekt i dyreforsøg.

Vi har ikke styr på de menneskeskabte kemikalier – men nu gør EU et forsøg med den nye kemikalielovgivning REACH. Den er et skridt i den rigtige retning, men der er langt endnu. Vores moderne forskning og industri kunne i langt højere grad bruges til at udvikle mindre farlige stoffer og produkter.

Selv om vi har forbudt DDT og PCB for mange år siden, har industrien kunnet fortsætte med at bruge en række andre stoffer med lignende egenskaber. Det gælder de bromerede flammehæmmere, som bruges i stort omfang, især i elektronik, og som kan genfindes i modermælk og i dyrearter over hele jordkloden, helt til Arktis. Også de såkaldte phthalater findes overalt, især som blødgørere i PVC-plast. De er mistænkt for hormonforstyrrende effekt. Nyere undersøgelser tyder på, at den cocktail af mange industrikemikalier, som vi udsættes for, har en langt alvorligere effekt end de enkelte stoffer hver for sig. Disse og mange andre eksempler behandles i hæftet, og der gives en opsummering af hvad vi endnu mangler for at nå frem til en miljø- og sundhedsvenlig kemikaliepolitik i EU.

Hæftet er på 40 sider, illustreret i farver. Det kan downloades fra vores hjemmeside. Hæftet er støttet af Europanævnet og sælges derfor billigt: 20 kr./stk. og 10 kr./stk. ved klassesæt.
For yderligere information og bestilling kontakt Det Økologiske Råd

Pia Lund Nielsen og Christian Ege, det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger:
Pia Lund Nielsen 33 18 19 35 eller Christian Ege 33 18 19 33 / 28 58 06 98

Se også litteraturlisten om om emnerne kemikalier, miljø og sundhed.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis