Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Ftalater kan undværes

Michael Rothenborg og Lars Dahlager (R & D) skriver i en interessant artikel, ”Patienter bliver udsat for omstridt plast” i Politiken d. 18/12, om væsentlige udfordringer og muligheder for afskaffelse af de mistænkte hormonforstyrrende ftalater i hospitalsudstyr. Men artiklen er ikke så præcis med hensyn til mulighederne for at begrænse ftalater i sygevæsenet. Der er faktisk mange realistiske muligheder for at afskaffe disse stoffer.

Danmark har udfaset det meste af det farligste ftalat, DEHP, i udstyr til for tidligt fødte børn – men det er altså ikke helt fjernet. Hvis man kigger over til svenskerne bruges der på Karolinska Universitetshospital ftalat-frit materiel og udstyr. Connie Hedegaard har sagt, at myndighederne undersøger mulighederne for at overføre erfaringerne fra Karolinska til Danmark.

Ftalater kan erstattes
Det danske firma Melitek har bl.a. udviklet et alternativ til ftalater, der består af Polypropylen og syntetisk gummi. Det er pvc-frit, så det ikke frigiver saltsyre ved forbrændingen og derved ikke skaber farligt affald. Hospitalerne kan få en økonomisk gevinst, da der spares på affaldsomkostningerne - Polypropylen har 1/3 lavere vægtfylde. Desuden kan produkterne bruges indenfor flere områder. Et andet alternativ, der også kan bruges til medicinudstyr, er Daniscos Soft-n-safe - et pvc-produkt, der er blødgjort med amerikansk olie, uden ftalater.

Hæv afgiften
Den samlede årlige merpris ved at købe ftalat-frit hospitalsudstyr er under fem procent. Der skal således ikke meget til for at flytte indkøbet over til det ftalat-fri. Derfor opfordrer Det Økologiske Råd regeringen til at hæve den eksisterende afgift for ftalater til et niveau, som gør det økonomiske rentabelt for hospitalerne at købe ftalat-frit udstyr.

Grøn indkøbspolitik
Der bør indføres en grøn indkøbspolitik på hospitalerne. Det vil gavne både miljøet og patienternes sundhed. De fleste indkøbschefer ved i dag meget lidt om de stoffer hospitalsudstyret indeholder – i hvert fald når det gælder ftalater. Der bør stilles krav om, at hospitalsudstyr og medicin skal være ftalat-frit, når sikre alternativer findes. De indkøbsansvarlige skal også have klare vejledninger, der giver dem viden om ftalaterne og de mere sikre alternativer. Lars Løkke Rasmussen mener ikke, det er regeringens ansvar at få indført en grøn indkøbspolitik på hospitalerne, men skyder ansvaret over hos de nye sygehusregioner. Men disse har jo en meget stram økonomi. Her kunne en forhøjelse af ftalat-afgiften være et effektivt virkemiddel.

Danmark har lige stemt for EU’s nye kemikalielov, REACH, der kræver at farlige kemiske stoffer erstattes (substitueres) med mindre farlige alternativer, når de findes. Dette princip bør de danske hospitaler tage til sig. Derudover bygger REACH på forsigtighedsprincippet. Danske politikere bør også lade tvivlen komme mennesker og miljø til gode ved at sikre udskiftning af mistænkte skadelige stoffer.

Støtte til erstatning med alternativer
Regeringen bør i højere grad støtte forskning i og udvikling af alternative sikre stoffer og teknologier. Brug af ftalater i hospitalsudstyr og medicin skal afskaffes helt, men det kan tage tid. Det bør snarest afskaffes overfor gravide, babyer og småbørn, da de er ekstra sårbare overfor hormonforstyrrende stoffer, samt i blodposer og slanger til ernærings- eller blodoverførsel, hvor det skylles med ud i folks blodbaner og fordøjelsessystem.

Af Natasha Rasmussen, Kemipolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small