Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Landbruget ligger, som det har redt

Formand for Tolvmands-sektionen, Michael Brochenhuus-Schack (MBS), klager i LandbrugsAvisen den 12/1 over, at miljøreguleringen af landbruget er strammet over gevind. Men stramningerne er jo kommet, fordi landbruget generelt set ikke har været sit ansvar bevidst over for naturen og miljøet. Som der står i LandbrugsAvisens leder samme dag, så brugte svineproducenterne tidligere lige så meget handelsgødning som planteavlere uden dyr og ikke mange i dag vil benægte, at 70’ernes visdom om plansprøjtning ikke just var grøn. Det er således landbrugets egen uansvarlighed, der har ført til, at politikerne har måttet stramme miljøreguleringen igen og igen. Og når der nu er behov for igen at stramme pesticidreguleringen, så skyldes det bl.a. ”dårligt landmandskab” på mange store landbrug, der har usunde sædskifter, og hverken benytter pesticidreduktionsplaner eller Planteværn Online til at få fjernet deres overforbrug af pesticider. MBS påstår frejdigt, at landbruget på ingen måde forsøger at snyde på vægten, selv om der hele tiden fremkommer eksempler på det modsatte, f.eks. ulovlig import af pesticider, gødning og medicin. MBS påstår også, at miljøreguleringen forhindrer, at landmanden kan sætte målrettet ind på dele af bedriften og til gengæld forbedre økonomien i den resterende del af bedriften ved her at dyrke på fuld kraft. Det er ikke korrekt. Miljøreguleringen forhindrer ikke, at landmanden dyrker f.eks. hvede på fuld kraft på dele af bedriften ved at hente gødningen fra andre afgrøder. Der er behov for en yderligere stramning af miljøkravene i de kommende år for at opnå en god økologisk kvalitet i vore naturområder til lands og vands. Men miljøreguleringen ville uden tvivl kunne slækkes, hvis alle landbrug praktiserede godt landmandskab. Sagt med andre ord - landbruget ligger, som det har redt – for så længe det ikke benytter sig af de frivillige redskaber, der findes, tvinger det samfundet til at lave en stram lovgivning.

Hans Nielsen
Det Økologiske Råd
Blegdamsvej 4B
2200 København N

Bragt i LandbrugsAvisen den 19. januar 2007.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small