Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Reel grøn EU landbrugsreform eller bare tom snak?

Konference på Christiansborg d. 2. marts 2012: The new CAP: The right path to sustainable farming?

Det står klokkeklart for de grønne organisationer, at landbrugsdriften i dag har en skadelig indflydelse på natur, miljø og klima. Men det står også klart, at en bedre brug af EU’s landbrugsstøtte er nødvendig for at få landbruget ført over på et mere bæredygtigt spor. Det er yderst vigtigt, at den del af støtten, der er målrettet miljø, natur og klima, øges, samtidig med at den samlede landbrugsstøtte reduceres. Det kan skaffe penge til de nødvendige investeringer i et grønnere landbrug.

EU’s landbrugspolitik udgør godt 40 % af EU’s budget. EU-kommissionen har besluttet, at beløbet fastfryses frem til 2020 uden en regulering. Samtidig ønsker de nye medlemsstater at få en mere ligelig andel af pengene. Samlet ser det ud til, at pengeposen til de danske landmænd reelt vil blive reduceret med 13 % frem mod 2020. Derfor er det nødvendigt, at miljø-andelen af landbrugsstøtten øges betragteligt. En uændret fordeling vil betyde et fald, også i den støtte, som bruges til natur, miljø og klima – i skærende kontrast til Kommissionens løfter om en grønnere landbrugspolitik.

De grønne organisationer ønsker, at landbrugsstøtten gøres betinget af, at landbruget leverer reelle forbedringer. De europæiske skatteydere/borgere skal have noget for deres skattepenge – lavere klimabelastning, en mangfoldig og levende natur, et forbedret miljø samt rent drikkevand.

Mette Gjerskov sidder i det næste halve år for bordenden, når en række detaljer skal forhandles på plads i EU's landbrugsreform. Grønne organisationer fra hele Europa har derfor sat fødevareministeren og en række EU-parlamentarikere stævne til konferencen den. 2. marts i København. Konferencen vil fokusere på hvorledes EU fremover skal fordele de over 40 Mia. Euro, som de europæiske landmænd modtager hvert år. Der er også indlæg fra de polske og cypriotiske landbrugsministerier, danske og europæiske landmænd og miljøorganisationer samt Landbrug og Fødevarer.

Konferencen sætter fokus på, om Kommissionens forslag til grønne krav i EU’s landbrugsstøtte vil have nogen effekt, eller om der er tale om tom snak - ren green wash. Der fokuseres også på regionale forskelle i de miljømæssige udfordringer for EU’s lande, og hvordan landdistriktsstøtten anvendes mest målrettet for klima, vand og natur.

De europæiske miljøorganisationer European Environmental Bureau (EEB) og Birdlife står sammen med Det Økologiske Råd, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening bag konferencen.

Program for konferencen kan downloades fra EEB eller Det Økologiske Råds hjemmesider, www.eeb.org eller www.ecocouncil.dk.

Gratis deltagelse – tilmelding via hjemmeside eller dette link senest 25. februar. Pressen bedes også tilmelde sig her.

 

Yderligere oplysninger:

Det Økologiske Råd, Christian Ege  33 18 19 33, Leif Bach Jørgensen  33 18 19 35

Danmarks Naturfredningsforening, Jens la Cour  31 19 32 45

Dansk Ornitologisk Forening, Christian Hald Mortensen  28 57 39 11     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis