Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Danske organisationer advarer EU kommissær mod at udvande miljøbeskyttelse

Det er at gå baglæns, når miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen forsøger at overtale EU’s miljøkommissær Karmenu Vella til at slække på den danske miljøbeskyttelse. Det mener Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd, der har anbefalet kommissæren at fastholde kravet om at reducere udledningen af ammoniak.

I et høj-intensivt landbrugsland, som det danske, er der rigtigt meget gylle. Alene fra den massive svineproduktion spredes årligt mere end 26 millioner tons ubehandlet gylle ud over arealet. Det giver forurening af både vand og natur, men også luften er tung af ammoniak. Som verdens hårdest dyrkede land skal Danmark derfor reducere sin ammoniakudledning med 24 procent i 2020. En ny rapport konkluderer, at det mål kan nås med de eksisterende regler for indretning af stalde næsten uden at gøre en ekstra indsats frem mod 2020.

- Det er helt galt at ville rulle miljøindsatsen tilbage og særligt da når, vi kan nå målene uden de store investeringer, siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd. Reduktionsmålet er nemlig besluttet i FNs Göteborgprotokollen og står derfor ikke til at ændre. Både Danmarks Naturfredningsforening, såvel som Det Økologiske Råd undrer sig over, at en danske minister sætter svineproduktionen over det fælles miljø og befolkningens sundhed.

- Det er et dårligt signal til de danske virksomheder, som lever af at sende miljøteknologi til andre lande. Men det sender et endnu ringere signal til den danske befolkning, når man åbenlyst kæmper mod at skulle reducere et af landets mest helbredsskadelige og dyreste miljøproblemer: Ammoniak fra landbrugets gylle, siger seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Thyge Nygaard.

Sidste år konkluderede en rapport fra Århus Universitet, at helbredsskaderne for ammoniak løber op i over 150 kroner pr. kilo ammoniak. Ifølge regeringens eget rammenotat vil helbredsudgifterne være over 10 gange højere, end det ville koste landbruget at reducere. Derudover kommer omkostningerne for naturen, hvor ammoniak medvirker til at udrydde sjældne arter af planter.

Ammoniak omdannes til sundhedsskadelige partikler, og vurderes at koste flere liv end trafikulykker hvert år.

- Det er mærkeligt, at når det gælder trafikken, så vil man gerne have folk til at lette på speederen, men når det gælder landbruget, så skal den bare have fuld gas – i bogstaveligste forstand, siger Kåre Press-Kristensen og Thyge Nygaard slutter af:

- Ministeren skulle satse på at stramme målene til de andre lande frem for at udvande de danske mål.

De to grønne organisationer har i en henvendelse til EU’s miljøkommissær Karmenu Vella redegjort for, hvorfor der ikke bør tages særhensyn til det danske landbrug blandt andet under henvisning til, at Danmark med sin store husdyrproduktion har bundet sig op på miljøkrav men også, at Danmark uden nogen stor investering kan nå målet om at reducere luftforureningen med ammoniak.

FAKTA: Selv om den danske reduktionsforpligtelse på procentsatserne lyder strammere end EU-gennemsnittet i 2020, så er der i praksis kun tale om 2 pct. reduktion frem mod 2030. 2020 målet afspejler nemlig i høj grad landenes basis-fremskrivning dvs. hvor meget landene forventer at reducere uden yderligere indsats. Og den nye danske rapport dokumenterer tydeligt, at Danmark forsat ventes at nå denne reduktion næsten uden en ekstra indsats. Det interessante er derfor 2030 målet i EU’s NEC-direktiv. Her skal Danmark reducere 32 pct., mens EU-snittet er 25 pct. Dvs. mål af samme størrelsesorden. Men Danmark forventes automatisk at nå hele 30 pct. reduktion i 2030 uden at gøre en ekstra indsats, mens de andre EU lande skal kæmpe for at nå deres mål frem mod 2030. dette vil give dansk landbrug en stor konkurrencefordel frem mod 2030.

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small