Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Regeringen giver los for mere miljøforurening

Regeringen tror tilsyneladende, at den kan skabe vækst ved at give los for øget miljøbelastning, siger Christian Ege fra Det Økologiske Råd. Men der er tværtimod brug for at satse på mere miljøvenlig produktion.

 

Pressemeddelelse:

Den 23. november 2015

Regeringen giver los for mere miljøforurening

Regeringen tror tilsyneladende, at den kan skabe vækst ved at give los for øget miljøbelastning, siger Christian Ege fra Det Økologiske Råd. Den bør sadle om og i stedet satse på mere miljøvenlig produktion.

Regeringen er helt på afveje, når den vil give landbruget lov til at forurene mere. Det siger Christian Ege, sekretariatsleder hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd. Han kritiserer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsens 100 vækstinitiativer, som han netop har fremlagt i dag.

”Regeringen tager slet ikke fat om landbrugets egentlige problem, nemlig den kolossale gæld som stammer fra uansvarlige investeringer i tiden op til finanskrisen. Regeringen satser heller ikke på mere økologi, som ellers er den mest succesrige produktionsform i dag med et stærkt stigende marked både i ind- og udland,” siger sekretariatsleder Christian Ege.

Det bryder ifølge Christian Ege med en koncensus fra 2013 i Natur- og Landbrugskommissionens rapport. Den pegede på såkaldt målrettet regulering, men understregede samtidig, at man ikke skulle afskaffe de nuværende virkemidler, før de nye var parat til brug. Men det er præcis hvad, regeringen nu vil gøre.

”Regeringen giver los for mere miljøforurening. Den vil give landbruget lov til at hælde mere kvælstof på markerne, fjerne kravene om randzoner og efterafgrøder, tillade flere svin pr. hektar og sprøjte og gøde på de beskyttede §3 arealer. Regeringen ser bort fra, at Danmark skal leve op til krav i EU's nitrat- og vandrammedirektiver – ja, den har samtidig erklæret, at den vil vente til 2027 med at leve op til vandrammedirektivets krav om ’god økologisk kvalitet’ i danske vandområder,” siger Christian Ege og fortsætter:

”Allerede da regeringen tiltrådte, prøvede den at få lov af EU til at stoppe initiativerne til at sænke ammoniakforureningen fra dansk landbrug. Men det sagde EU-kommissionen blankt nej til. Der er god chance for, at EU også vil afvise de nye tilbageskridt, som regeringen foreslår,” siger han. 

I den nye finanslov er der sat lidt penge af til at udvikle den målrettede regulering. Men slutresultatet er, at man vil tillade stærkt øget forurening her og nu, mod ad åre at udvikle metoder som måske kan afbøde den øgede forurening.

”Regeringen skuer med sine såkaldte vækstinitiativer tilbage til ’de gode gamle dage’ før vandmiljøplanerne og vil åbne op for øget forurening fra landbruget i håb om at det vil give vækst. Men det er ikke måden at skabe vækst på”, siger Christian Ege.

Regeringen vil også lempe planloven og kystbeskyttelsen. Den vil således tillade større butikker og give kommunerne mulighed for at placere store varehuse i såkaldte aflastningscentre. Det vil betyde mere butiksdød, også i Udkantsdanmark og tvinge flere mennesker til at køre langt i bil for at handle – til skade for både klimaet og miljøet. De vil også hæve hastighedsgrænsen på visse motortrafikveje fra 90 til 100 km/t, hvilket vil give større CO2-udslip og flere trafikulykker. Desuden har regeringen allerede aftalt med de andre borgerlige partier at kraftigt sænke afgiften på den farlige NOx-udledning (kvælstofoxider) og sænker dermed virksomhederne motivation til at reducere forurening.

Kontakt

Det Økologiske Råds sekretariatsleder Christian Ege – tlf. 28580698 – christian@ecocouncil.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small