Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Klimatopmødet blev en fæl skuffelse

Verdens ledere var ikke i stand til at leve op til deres ansvar om at tage de nødvendige beslutninger for at sikre jordens klima mod katastrofal overophedning.

Lederne fra især de største lande gik i enrum og blev med megen møje enige om en endog meget svag såkaldt ”Copenhagen Accord” – en erklæring som bl.a. ikke indeholder bindende målsætninger for reduktioner i CO2-udledninger, og som ikke fastsætter en klar finansiering til klimatilpasning. ”Accorden” blev da også afvist i plenum af en række lande og er derfor ikke en direkte del af COP15.

Verden – og især de mange fattige lande og de små ø-stater – er derfor rykket endnu et skridt nærmere mod en uafvendelig opvarmning.

”I enhver anden forhandling ville vi have sagt, ”Om igen, det er simpelthen ikke godt nok”, men i denne sag arbejder tiden i den grad imod os. For hvert år der går, bliver klimaregningen større og større ligesom risikoen for, at det ikke lykkes, forstærkes. Og nu har vi spildt endnu et år,” udtaler klimamedarbejder ved Det Økologiske Råd Søren Dyck-Madsen.

”Vi må kraftigt appellere til, at alle lande – især de rige lande og u-landene på vej frem - på trods af et katastrofalt ringe resultat på COP15 vil indse, at det haster med at vedtage politikker, handlinger og investeringer, der bidrager til en massiv reduktion af udledninger af drivhusgasser.”

Det var ikke kun verdens ledere, der fejlede. Det gjorde det danske formandskab også:
”Frem til dette efterår har det danske formandskab ellers leveret et glimrende forarbejde, men med Statsministeriets overtagelse af processen ændrede den danske strategi sig til at blive endog meget USA venlig.  Dette viste sig at være en klar politisk og strategisk fejltagelse, som sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussens åbenlyse manglende diplomatiske kompetence medvirkede til det ringe resultat,” fortæller Søren Dyck-Madsen videre.

Vi må nu vente med de egentlige og nødvendige beslutninger for at sikre klodens fremtid til Mexico i 2010. Og også her er det usikkert om den nødvendige politiske vilje er til stede til at tage de nødvendige juridisk bindende beslutninger om:

  • at reducere udledningen af drivhusgasser fra de rige lande med mindst 40 % i 2020
  • at sikre, at de globale udledninger topper i 2015, som videnskaben angiver som nødvendigt
  • at lukke de meget store ”smuthuller” som udgøres af overførselsretten til næste periode for uforbrugte udledningsrettigheder
  • at sikre den nødvendige finansiering til at de fattigste lande kan slå ind på en grøn vækst
  • at sikre den nødvendige finansiering til at imødegå de skader, som klimaforandringerne vil påføre især u-landene
  • at sikre et reelt stop for afskovning i u-landene med respekt for biodiversitet og oprindelige folks rettigheder
  • at inddrage skibsfart og luftfart med reduktionsmål og bidrag til finansieringen

 

Det Økologiske Råd.
Yderligere oplysninger klimamedarbejder Søren Dyck-Madsen tlf.: 30 89 60 80


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small