"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Image is not available
Image is not available
Image is not available
Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Sidste akt i Lomborg-cirkus?

Pressemeddelelse

Bjørn Lomborg har gjort det igen – fået involveret en række fagpersoner i et regnestykke, som skal vise, at det ikke kan betale sig at investere i at modvirke klimaforandringerne. Denne gang i den variant, at det bedre kan betale sig at give et beskæftigelsesfradrag til indvandrere fra ikke-europæiske lande. Til det kan man vist kun sige: Goddag-mand-økseskaft. Ovenikøbet er forskerne blevet stillet et absurd spørgsmål: vil det give over- eller underskud, hvis Danmark isoleret investerer i vidtgående reduktioner af udslip af drivhusgasser, uden at resten af verden gør noget? Lomborg har ikke engang forudsat, at der var tale om en indsats på EU-niveau, på trods af at enhver ved, at Danmark gør meget lidt, som ikke er koordineret på EU-plan. Ikke overraskende finder forskerne frem til, at under disse forudsætninger vil de positive effekter på verdens klimatilstand ikke være ret store, og rent økonomisk vil de ikke stå mål med de investeringer, som Danmark har foretaget.

Regnestykket er blevet præsenteret i Politiken – som selv har medvirket til undersøgelsen – og i TV-avisen 21-søndag. I 21-søndag blev det bl.a. præsenteret af prof. Martin Paldam, Århus Universitet, som understregede, at forskerne kun har svaret på det de er blevet spurgt om – altså en isoleret dansk indsats, hvor resten af verden ikke gør noget. Alex Dubgaard, Københavns Universitet, som er hovedforfatter til klimadelen, har taget en række forbehold, bl.a. at han ikke har kunnet inddrage de positive effekter på forsyningssikkerheden. Men endnu engang ser Lomborg stort på forbeholdene og fortæller blot offentligheden, at det ikke kan betale sig at gøre noget for klimaet.

Udover det absurde i hele denne øvelse er det værd at minde om, hvad der skete, da Lomborg fik sin seneste forhøjelse af bevillingen til hans Copenhagen Consensus Center. Regeringen havde ladet sig presse af Dansk Folkeparti til at give denne bevilling. Men så lovede Connie Hedegaard, at bevillingen ikke ville blive brugt til at regne på, om man skulle investere i forebyggelse af klimaforandringer, men alene hvordan man skulle investere heri.

Det rejser et par interessante spørgsmål: har regeringen begået løftebrud ved alligevel at give Lomborg lov på at bruge pengene på at søge at påvise, at man ikke skal investere i forebyggelse af klimaforandringer? Eller kan Lomborg dokumentere, at han ikke har brugt af statens penge til denne undersøgelse? Hvis ikke, mener regeringen så, at Lomborg lever op til forudsætningerne for den seneste bevilling han har modtaget?

Christian Ege, formand
Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger
Christian Ege på tlf. 33 18 19 33/28 58 06 98.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2018, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small